wandtrend

De wandtrend van dit moment: Aku panelen

Aku panelen, als je het zo leest zegt het je waarschijnlijk helemaal niets. Wat zijn dit voor soort panelen? Wat kan je er mee en waarom zijn deze wandpanelen zo populair in het interieur?

Wat zijn aku panelen

Aku panelen zijn akoestische panelen van hout die op vilt geplakt zijn. Door zijn vilten onderlaag absorberen deze panelen het geluid. Ideaal dus om het geluid in je huis te verminderen. De Aku panelen zijn er in verschillende kleuren en houtnerven.

Uitleg aku panelen: Aku panelen zijn geïsoleerde panelen die worden gebruikt voor het bouwen van wanden, plafonds en daken. De naam "aku" is afkomstig van de Duitse term "Aufgebauter Unterbau" wat betekent "opgebouwde onderbouw". De panelen zijn gemaakt van EPS (Expandable Polystyrene) schuim, dat wordt omgeven door gipsplaten of andere bouwmaterialen. De EPS schuim isoleert thermisch en geluidsmatig, en biedt ook stevigheid aan het gebouw.

Populair in het interieur

De panelen zien we op dit moment vaak terugkomen in het interieur. En dat komt niet alleen door zijn geluidsabsorberende werking. De panelen zijn namelijk ook heel erg mooi om te zien.

Met zijn lattenstructuur zorgen de panelen voor een mooie wanddecoratie. Je zou een gehele wand met aku panelen kunnen bewerken. Dit zou ik zelf aanraden in bijvoorbeeld een trappengat. Bij een houten trap kan er veel geluid in het trappengat ontstaan. Door gebruik te maken van panelen verzacht je het geluid.

Toch zien we vaker dat niet complete wanden maar juist kleine stukjes wand met aku panelen worden bedekt. De panelen breken op die manier je wand in stukjes waardoor het meer een eye-catcher wordt. Zo zou je een paar panelen achter je tv kunnen plaatsen.

Je maakt hiervan gebruik van de absorberen werking van de platen en tegelijker tijd ben je sfeer aan in je interieur. Want de panelen hebben bijna allemaal een houtstructuur. En hout brengt sfeer in het interieur.

De panelen geven je ook de mogelijkheid om een lange muur te doorbreken. Soms kan een lange muur saai overkomen. Dan kan je er wel kunstwerken aan hangen maar dan nog geeft dit niet het gewenste effect. Door 1 of 2 panelen op te hangen doorbreek je het patroon en geef je de ruimte een hele andere look. En zeker deze methode zien we nu veel terug in het interieur.

Men gebruikt de panelen meer voor de sfeer dan voor de dempende werking. De panelen geven je interieur namelijk ook een luxe uitstraling. Dat komt de houtnerf die terug te vinden is op de panelen. Zelfs de kleinste hoekjes kan je dus sfeervol maken met een aku paneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *