Vervang je houten trapleuning voor een rvs trapleuning

We kennen ze allemaal wel, de houten trapleuning. Als je een ouder huis koopt zijn er vaak houten trapleuningen aanwezig. Ook al hebben de bewoners door de jaren heen iets aan hun woning gedaan, de trapleuning is meestal een van de laatste dingen die men vervangt. Men gaat vaak eerst met de keuken en badkamer aan de slag. Het trappenhuis komt toch vaak als laatste aan de beurt. Wat zonde is, want een mooie trapleuning maakt je hal een stuk mooier. 


Ook in de woonprogramma’s van tegenwoordig zien we gelukkig steeds vaker dat er aandacht is voor een mooie trap. Het is toch vaak het visitekaartje, want bij de meeste huizen is de trap vaak het eerste wat je ziet als je binnenkomt. 

Oude leuning

Oudere woningen hebben vaak nog oude houten trapleuningen. Soms zit zelf de originele trapleuning nog in het huis. Door de jaren heen zie je dat dit soort houten leuningen onder invloeden van buitenaf “lelijk” zijn geworden.

Ze zijn misschien geverfd, regelmatig schoongemaakt of hebben door het verplaatsen van items door het trappengaten beschadigingen opgelopen. En dat voel je als je met je hand over de leuning naar boven of beneden loopt. Je voelt de oneffenheden in het hout. Dit is geen prettig gevoel. 

Mocht jouw leuning ook zo voelen dan is het een goed idee om nieuwe leuningen aan te schaffen. En eigenlijk kan je het beste een rvs trapleuning kopen.

RVS trapleuning kopen

Een rvs-trapleuning gaat veel langer mee dan een houten trapleuning. Rvs is namelijk niet vatbaar voor schoonmaakmiddelen en kan wel tegen een stootje. Niet voor niets worden rvs leuningen ook in openbare ruimtes gebruikt. Dit sterke materiaal kan wel wat hebben. 

Het aanbod aan rvs leuningen is door de jaren heen alleen maar groter geworden. Bij de houten versies zien we vaak alleen de simpele ronde leuning, maar een rvs leuning kan bijvoorbeeld ook in het vierkant gemaakt worden. Ook heb je de keuze tussen gepolijst of geborsteld rvs. En je kan kiezen voor een zwarte versie. Deze zwarte, vierkante leuningen passen erg goed bij een industrieel interieur. Zeker ook bij de trends van nu, zoals de glazen staldeur en de visgraatvloer, past een zwarte moderne rvs leuning erg goed. 

Op maat gemaakte trapleuning

Het is natuurlijk handig om meteen een rvs trapleuning op maat te kopen. Op die manier heb je altijd goed passende leuningen voor jouw trap. Het opmeten en monteren van leuningen is een redelijk eenvoudig klusje. Bij het opmeten van de juiste lengte kan je je het beste aan de volgende regels houden:

Eerst bepaal je de hoogte van de trapleuning op de muur. Standaard hangt een leuning op heuphoogte en dat is ongeveer 90 cm ten opzichte van de trap. Vervolgens meet je op de muur de lengte van je nieuwe leuning, van de eerste tot aan de laatste traptrede. Het is prettig als de leuning iets eerder dan de trap begint en ook iets langer doorloopt. Als je hier een mogelijkheid voor hebt, laat de leuning dan 10 to 15 cm eerder beginnen en eindigen.

Maakt jouw trap een bocht, dan moet je meerdere trapleuningen inmeten en die moeten dan in de hoek dus niet langer, maar juist korter. Ook hier zijn stelregels voor: Als je trap een hoek heeft van 90° dan zijn beide leuningen in de hoek 12 cm korter, heb je een trap met een hoek van 45° dan zijn de leuningen 8 cm korter.

Als je opmaat gemaakte trapleuningen geleverd zijn, is het monteren een koud kunstje. Is de klus geklaard, dan zal je zeker tevreden zijn over het resultaat. Een mini make-over met groot effect.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *