Winactie Alpaca Native Plaid uit Ecuador – Powermama in Ecuador

Toen Rebecca Braak voor het eerst in Ecuador arriverde sloeg de vlam al over. Dit land met zijn rijke cultuur, mooie mensen prachtige handgemaakte producten veroverde een bijzonder plekje in haar hart. Dit is terug te vinden in de naam van haar bedrijf. EcuaFina betekent dan ook letterlijk: de mooiste (fina) producten uit Ecuador. Deze producten (vaak gemaakt van zachte alpaca wol) zijn onder andere plaids, sweaters, , ponchos, hoeden maar ook kettingen. Van oudsher worden deze producten gemaakt door de Quichua indianen die in het Andes gebergte
wonen en leven door handel te drijven van eigen gemaakt koopwaar. Rebecca wilde deze liefde niet voor zichzelf houden. Ze vond de producten zo mooi dat het idee voor een eigen winkel ontstond. Een winkel maar dan wel op een eerlijke manier. Geen tussenhandel maar direct contact met de wevers en voor een eerlijke prijs.

FAIR TRADE EN DIRECT SOURCED

Veel mensen zijn tegenwoordig bekend met termen als Fair Trade en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar Rebecca zorgt er persoonlijk voor dat deze concepten worden nageleefd voor EcuaFina. Hoe?

Rebecca gaat zelfs regelmatig voor langere tijd naar Ecuador en heeft dan direct contact met de Quichua indianen. Zo weet zij alles over de producten. De wevers kiezen bijvoorbeeld hun eigen wol als de alpaca’s net zijn geschoren. En zo weet Rebecca ook dat het minimaal 2 dagen duurt om een Panama hoed te maken. En ziet zij met eigen ogen dat de speciale vaardigheden van generatie op generatie worden doorgegeven.

Rebecca: Het is zo belangrijk dat we op een eerlijke manier handel bedrijven in de
wereld, alleen dan kunnen we allemaal profiteren van elkaar en groeien. Als klant van
EcuaFina koop je niet alleen een mooi plaid of product, je draagt op een heel directe
manier bij aan het leven van een Ecuadoriaanse vakman of vakvrouw en daar zijn we
erg trots op!

In januari 2019 kwam Rebecca haar droom uit en is de EcuaFina Travel Concept Store in Zutphen geopend door zowel de burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, als de ambassadeur van Ecuador, Fernando Bucheli. Sindsdien is
Rebecca al meerdere keren in de pers verschenen om over het succes van EcuaFina te vertellen.

DUURZAAM VAN VACHT TOT PLAID

Alpaca’s zijn de inheemse grazers van het Andes gebergte dat zich door heel Zuid Amerika uitstrekt. Zij zijn duurzame grazers want door hun zachte lippen eten ze alleen de bovenste blaadjes en grassprieten. Hierdoor snoeien zij als het ware de begroeiing maar tasten zij de vegetatie niet aan. Daarnaast zijn de kussentjes onder de poten van de alpaca zo veerkrachtig dat zij geen schade toebrengen aan de jonge planten, ze veren als het ware over de bodem heen.

Zodra het lente wordt en de alpaca’s beginnen te ruien helpt de mens de natuur in dit geval een handje en worden zij onder streng toezicht geschoren. Wolboeren brengen hun alpaca’s naar de scheerplekken waar vervolgens de weefsters klaarstaan om de beste wol uit te kiezen. Hierna begint het spinnen van de wol tot weefbaar draad en eventueel het verven van de wol.
De collectie van EcuaFina bestaat producten van ongeverfde en geverfde producten. De gekleurde wol wordt op traditionele wijze geverfd met verfpigment (poeder) met zo min mogelijk impact op de aarde. Zo zijn producten van alpaca wol duurzaam van vacht tot plaid.

MOEDER EN ONDERNEMER

Het ondernemerschap zit Rebecca al lang in het bloed. Zij volgde een bachelor bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam en schreef haar masterscriptie bij de KLM. Ook na het afronden bleef ze werkzaam bij de KLM, op de afdeling ecommerce. Ze was hier op haar plek maar miste het buitenleven en vooral haar grootste hobby: paardrijden. Ze besloot, na lang wikken en wegen, 3 maanden vrijwilligerswerk te gaan doen om zo haar rust terug te vinden. En zo vertrok ze naar Ecuador. Daar vond ze haar rust. En niet alleen haar rust, ook werd ze verliefd op het land en besloot ze in 2014 naar Ecuador te verhuizen om paardrijtochten te gaan organiseren. Met haar Rebecca Adventure Travel op maat gemaakte reizen waar het welzijn van de lokale gemeenschap hoog in het vaandel staat. Met een team van circa lokale 12 reisadviseurs in Ecuador, organiseert zij op maat gemaakte reizen naar de Andes, het Amazonegebied en de unieke Galapagos Eilanden.

Haar hobby bracht haar niet alleen de liefde voor een land maar ook de liefde voor een man. Tijdens een paardrijwedstrijd ontmoette ze de man van haar dromen: Andres. In 2019 werd dit bekroond met de geboorte van hun 1e zoon. Het moederschap en ondernemerschap combineert Rebecca met hulp van Andres, hun beider families en goede professionals in de bedrijven die veel werk uit handen kunnen nemen.

Rebecca: Ik heb samen met Andres vier heerlijke jaren samen in Ecuador de mooiste
avonturen beleefd voordat onze eerste zoon werd geboren, toen begon er een heel
nieuw avontuur! Mijn ondernemingen drijven, laten groeien én natuurlijk moeder zijn –
vaak zonder mijn familie in de buurt want die woont in Nederland. Ja, ik houd aardig
wat ballen in de lucht maar ik geniet er ook heel erg van. Het contact dat ik heb met
onze wevers en de wetenschap dat we met EcuaFina direct bijdragen aan een beter
bestaan vind ik heel bijzonder en ik ben voor mijn gevoel pas net begonnen!

Wil je ook zo’n mooie plaid?
Laat je gegevens achter onder dit artikel.
De winnaar mag zijn eigen plaid t.w.v. € 119,- uitkiezen.

About Author

You May Also Like

5 comments

Mooi artikel! Fantastisch land met mooie mensen. Wil graag zo mooie plaid winnen!

Madelein says:

Super, verreiking van je woonkamer zo’n plaid.
Ik doe mee met de win actie

Maria says:

Heel leuk om het verhaal van Rebecca te lezen en de plaids zijn ook mooi en uniek! Ik doe graag mee 🙂

Krista says:

Wat een mooi verhaal, prachtige stoffen en kleuren. Ik doe heel graag mee voor mijn nieuwe huisje:)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *