thuiswerkplek

Wie betaalt de kosten voor een goede thuiswerkplek?

Recent schreven wij een artikel over thuiswerken, iets wat velen van ons tegenwoordig (gedwongen) doen. Nu in verband met de crisis, maar ik verwacht dat dit straks ook vaker gaat gebeuren. We zijn steeds meer overtuigd aan het raken dat thuiswerken een hele positieve uitwerking heeft. Deze positieve uitwerking kan alleen bewerkstelligd worden als je beschikt over de juiste benodigdheden zoals een goed bureau, een ergonomische stoel, een goede pc en print artikelen zoals cartridges van PrintAbout

Thuiswerken een blijvertje

In dit artikel van de NOS (https://nos.nl/artikel/2329919-thuiswerk-zorgt-nu-voor-stress-maar-eerste-positieve-signalen-zijn-zichtbaar.html) las ik dat er toch steeds meer bedrijven zijn die nu eindelijk inzien dat thuiswerken erg positief kan uitpakken. Het is het verhaal dat iemand normaliter de wereld rondreist voor zijn werk en dus nu ontdekt dat dit soort meetings over de wereld gewoon kunnen plaatsvinden via videobellen. Dit scheelt stress en energie. In onze omgeving kennen we ook veel mensen die voor hun werk vaak naar het buitenland gaan en de meeste tijd kwijt zijn met reizen. Als je gebruik maakt van videobellen kan je daar dus al veel winst mee behalen. Daarbij scheelt dit geld en is het beter voor het milieu. 

Goede werkplek

Thuiswerken is alleen mogelijk als je daar ook echt een plek voor inricht. Werken vanaf de keukentafel is niet handig. Al maak je maar een kleine hoekje in je huiskamer of slaapkamer vrij, als het maar een plek is die je permanent kan gebruiken. Liever niet een plek die je steeds weer op moet ruimen, omdat er andere activiteiten plaatsvinden.

Je werkgever moet wel zorgen dat jij goed thuis kan werken. Dat betekent dat ook thuis je werkplek moet voldoen aan de arbowet. Je kan je baas vragen om te investeren in jouw thuiswerkplek. Zo hoort een goede bureaustoelen zeker bij de wensenlijst om goed te kunnen thuiswerken. Een normale stoel kan zorgen voor nek -, schouder- en rugklachten. Maar hoe zit het met de randvoorwaarden? Wie betaalt er voor jouw koffie, thee en de lunch? En wie betaalt de cartridges ? Die laatste zijn voor rekening van je baas. Dat is namelijk iets wat echt nodig zijn voor het uitoefenen van je beroep. De andere items zijn voor eigen rekening. Al kan je werkgever deze mogelijk laten vallen onder de werkkostenregeling maar dat is aan de werkgever of hij hier gebruik van maakt. 

Gezelligheid

Omdat we met thuiswerken de gezelligheid van collega’s missen is het een goed idee om je werkplek thuis wel zo gezellig mogelijk te maken. Is jouw kantoor heel strak ingericht? Mag je bijvoorbeeld geen foto’s op je bureau? Thuis mag alles. Geen werkgever die daar iets over mag zeggen. Zolang jij je werk doet en zorgt dat je door jouw werkplek geen klachten krijgt mag je thuis je werkplek inrichten zoals jij wilt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *