woonverzekeringen

Welke woonverzekeringen zijn belangrijk?

Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Of verhuis je naar een nieuwe woning? Dan moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent. Sluit daarom een woonverzekering af. Maar wat is een woonverzekering? Zoals de naam al doet vermoeden, is deze verzekering speciaal bedoeld voor jouw woning. Helaas is dit geen verzekering die je af kunt sluiten. Woonverzekering is namelijk een overkoepelende term. Om het voor jou wat makkelijker te maken, lichten we hier uit welke woonverzekeringen belangrijk zijn.

Inboedelverzekering
In iedere woning komen we verschillende meubels en elektrische apparaten tegen. Dit scharen we ook wel onder de noemer inboedel. Als we de waarde van de gehele inboedel bij elkaar optellen, blijkt vaak dat dit veel geld waard is. Daarom is het belangrijk om dit goed te verzekeren. Brand, storm, water of diefstal kan namelijk schade veroorzaken aan jouw inboedel. Heb je geen inboedelverzekering afgesloten? Dan draai je zelf op voor de kosten om de inboedel te repareren of te vervangen. Als je een inboedelverzekering hebt, is dit niet het geval. De kosten worden dan (grotendeels) vergoed door de verzekeraar.

Denk overigens niet dat een verzekeraar standaard geld uitkeert als jouw inboedel beschadigd is. Is jouw inboedel beschadigd en heb je deze schade zelf veroorzaakt? Dan keert een verzekeraar mogelijk geen geld uit. Je kunt je overigens wel verzekeren voor schade door eigen schuld. Bij Interpolis kun je bijvoorbeeld kiezen voor Inboedel All-Risk. In dat geval wordt ook schade door eigen schuld verzekerd. Dit geldt ook voor schade aan geleende spullen van iemand anders. Kies je voor Inboedel Uitgebreid? Dan is dit niet het geval.

Woonhuisverzekering
Een inboedelverzekering richt zich alleen tot de binnenkant van jouw huis. Zo dekt deze verzekering bijvoorbeeld schade aan meubels en elektrische apparaten. Schade die als gevolg van brand, inbraak of storm ontstaat aan jouw woning of onderdelen die hieraan vastzitten, wordt niet vergoed. Om ervoor te zorgen dat een verzekeraar ook dergelijke schade dekt, sluit je een woonhuisverzekering af. Deze verzekering kennen de meeste Nederlanders beter onder de naam opstalverzekering. Als je een huis koopt, is het overigens verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten.

Net als voor een inboedelverzekering betaal je ook premie voor en woonhuisverzekering. Hierdoor sta jij mogelijk niet te springen om deze verzekering af te sluiten. Helaas ontkom je hier niet aan als je een koopwoning hebt. Het nadeel van een woonhuisverzekering weegt overigens niet op tegen de voordelen. Met deze verzekering is namelijk niet alleen jouw woning verzekerd, maar ook alle vaste onderdelen van jouw woning. Denk hierbij aan een vaste vloer, ruiten en zonnepanelen. Zelfs schade aan een carport, garage of de tuin vallen binnen een woonhuisverzekering.

Woonlastenverzekering
Naast een inboedelverzekering en woonhuisverzekering kun je ook nog een woonlastenverzekering afsluiten. Lang niet iedereen ziet het nut van zo’n verzekering in, maar je kunt er wel degelijk baat bij hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Er is dan sprake van inkomensverlies, waardoor je jouw hypotheek mogelijk niet meer kunt betalen. In het ergste geval moet je jouw woning binnenkort verkopen. Wil je dit voorkomen? Dan biedt een woonlastenverzekering uitkomst.

Met een woonlastenverzekering – ook wel bekend als hypotheekbescherming – hoef je niet bang te zijn dat je jouw huis noodgedwongen moet verkopen. De verzekeraar keert jou dan maandelijks een geldbedrag uit als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Hierdoor kun je in alle rust herstellen of op zoek naar een nieuwe baan zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de hypotheek.

Photo by Daniel Tausis on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *