inrichten van je nieuwbouw tuin

Basistips voor het inrichten van je nieuwbouw tuin

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Ben jij één van de gelukkige nieuwe bewoners? Dan heb je de kans om een hele nieuwe tuin in te richten, maar hoe doe je dat….

Als je helemaal blanco begint aan een nieuwe tuin, heb je de uitgelezen kans om een tuin te ontwerpen, die helemaal aansluit op jouw smaak. Je ziet het misschien al helemaal voor je. Lekker loungen op je tuinbank van van der Garde, of lekker lang bbq-en en tafelen. Maar voor het zover is, moet je nog even wat (denk)werk verzetten.

 Laat je inspireren

Voordat je daadwerkelijk kan neerploffen op je tuinbank, moet je eerst bedenken wat voor een soort tuin je eigenlijk wil. Is dat in een landelijke tuin, met lange lijnen, leibomen en een mooi groot terras, of wordt het juist een moderne tuin, met strakke lijnen en een combinatie van tegels en houten vlonders? Om dat te onderzoeken is het verstandig om gewoon wat tuin thema’s te bekijken. Zo kom je er al snel achter wat qua thema je voorkeur heeft.

 Maak een ideeschets

Nu je weet wat je mooi vindt, is het wel zaak om te zorgen dat jouw idee in jouw tuin uit te voeren is. Maak hiervoor een schets van jouw tuin op papier, waarbij je de maten van de tuin goed vastlegt. Dit is een belangrijk onderdeel, want je wil straks niet teveel of te weinig materialen bestellen bij de aanleg van je tuin en je moet zeker weten dat al jouw ideeën wel passen binnen de afmetingen van jouw tuin. Nu je de maten weet, kan je ook een lijstje maken van wensen die je graag in jouw tuin terug ziet komen. Denk hierbij aan welk meubilair je in de tuin zou willen, maar denk ook aan waar de afvalcontainer moet komen, of de fietsen. Heb je kinderen, dan zal er misschien ook een speelplaats moeten komen, of een heel speelhuis met schommel en glijbaan.

Nog een belangrijk onderdeel van de planning is om te weten waar het noorden en het zuiden is ten opzichte van de tuin. Natuurlijk is dat van belang om te bepalen waar je terras gaat komen, zodat je lekker kan zonnen, of juist lekker in de schaduw kan zitten. Echter is het ook van belang voor de plantkeuze die je gaat maken. Je hebt natuurlijk planten die de hele dag in de zon kunnen staan, maar er zijn ook soorten genoeg die daar juist niet tegen kunnen. Bij de keuze van je beplanting is het daarom verstandig om te kijken of de plantensoort geschikt is voor de plaats in je tuin. De meest eenvoudigste manier om dat te doen is door op het label te kijken wat bij de meeste planten staat. Een volle, open zon betekend dat de plant meer dan 6 uur per dag zon kan. Een half open zonnetje geeft ongeveer 4 uur zon aan en een zwart zonnetje niet meer dan 2 uur zon per dag.

Nu dit allemaal in kaart hebt gebracht, kan je je schets gaan invullen. Begin als eerste met het intekenen van de terrassen. Bepaal waar jij het beste van jouw tuin kan gaan genieten. Als het goed is heb je nagedacht over welke ondergrond jou terrassen krijgt. Hou dus rekening met de maten van de tegels of vlonders die je mooi vindt. Daarnaast moet je weten dat een tuinstoel ongeveer 1 vierkante meter in beslag neemt. Zo kan je bepalen hoe groot je terras moet worden. Daarna kan je gaan in tekenen wat je met de rest van de tuin wil. Maak gebruik van de basisvormen die je voor een tuininrichting kan gebruiken. Voor ronde en slingerende vormen kan je gebruik maken van C, S en O vormen. Wil je het wat strakker aanpakken, dan zijn de rechthoek, vierkant en ruit bij uitstek geschikt. Natuurlijk kan je lijnen door elkaar gebruiken en combineren, voor een wat speelser resultaat.

Nu je weet hoe de tuin er grofweg uit gaat zien is het tijd voor nog een belangrijk onderdeel van de tuin: De verlichting. Vaak wordt deze stap vergeten, of overgeslagen, maar dat is zonde! Nu je tuin alleen nog maar uit een ontwerp bestaat, is dit het uitgelezen moment om tuinverlichting mee te nemen in je ontwerp en aanleg. Als straks je terras ligt en het gras in ingezaaid krijg je spijt dat je het niet meteen hebt meegenomen.

Nu rest je nog na te denken over de erfafscheiding, want met gewoon een schutting plaatsen ben je er niet. Een houten schutting tussen jou en de buren is een logische keuze, maar ook daar moet je je even in verdiepen. Zo zijn er verschillende soorten hout, maar ook het aantal planken in een schuttingdeel zijn van belang. Hoe meer planken een schutting heeft des te minder inkijk heb je in de tuin. En heb je niet zo’n hele grote tuin, kijk dan of je een schutting mooi vindt met horizontale planken. Zo’n schutting maakt de tuin optisch een stuk groter.

Nu je een gedegen plan hebt kan je aan de slag met je droomtuin. Nog even en je kan met trots op je terras genieten van het resultaat. Want met een goed ontwerp staat je tuin als een huis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *