Houten eettafel kopen? Hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een nieuwe houten eettafel, maar weet je even niet meer waar te beginnen bij het bepalen van je eisen- en wensenlijst? Wij helpen je op weg!

  1. Bepaal de grootte van je eettafel

Allereerst is het heel belangrijk om van tevoren de grootte van je gewenste eettafel te bepalen. Dit hangt niet alleen af van je gezinssamenstelling of de hoeveelheid gasten die je regelmatig aan tafel verwacht, maar vooral ook van de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Wil je graag flexibel zijn in het aantal zitplaatsen, maar heb je niet al te veel ruimte? Dan kan een houten bank aan de wandzijde een optie zijn. Deze kun je makkelijk inschuiven wanneer je minder zitplekken nodig hebt, en makkelijk uitschuiven zodra er meer gasten aanschuiven!

Buiten de grootte van de tafel zelf is het ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte rondom de tafel. Het is namelijk wel zo fijn als je ook gemakkelijk om de tafel heen kunt lopen of makkelijk aan kunt schuiven.

  • Bepaal wat voor model eettafel je wil

Een rechthoekige tafel komt het meest voor, maar er zijn nog zo veel andere opties. Wat dacht je van een vierkante, ronde of ovale eettafel? Die laatste twee opties zijn met name praktisch in smallere ruimtes. Daarnaast tafelt het veel gezelliger in grotere groepen, want niemand kan worden buitengesloten in het gesprek.

  • Wat voor hout kies je?

Kies je voor een houten eettafel, dan ben je er nog niet qua materiaalkeuze. Hierin heb je namelijk ook nog allerlei verschillen. Zo kun je kiezen voor eikenhout, teakhout, notenhout of MDF. Welk soort bij jou past is geheel afhankelijk van smaak, maar ook van jouw leefsituatie. Elk houtsoort verschilt namelijk in hardheid, en ook de afwerking is van invloed van de eventuele slijtage. Verdiep je hier dus goed in!  

  • Massief hout of met visgraatmotief?

De ene houten tafel is de andere niet. En dan hebben we het nog niet eens over het model of de poten, maar alleen al qua tafelblad heb je ontzettend veel opties. Zo kun je kiezen voor een recht en massief houten tafelblad, een kronkelend boomstamblad of onze huidige favoriet: een visgraat tafel.

Benieuwd geworden naar die laatste optie, of wil je meer inspiratie op doen? Kijk dan vooral eens bij Mr. Tafel voor de mooiste designs en combinaties!

  • Wat voor poten kies je?

De poten zijn minstens zo bepalend voor de uitstraling als het tafelblad zelf. Ook hiermee kun je werkelijk alle kanten op. Kies je voor rechte poten op elke hoek van het tafelblad, of ga je voor U-vorm poten? Of toch matrix poten in het midden van het tafelblad? Wat je ook kiest, ga niet alleen af op de looks, maar ook op het praktische gedeelte. Zorg er dan ook voor dat je de tafel eerst eens ‘test’ in een winkel. Niets zo vervelend als voeten die je niet kwijt kunt onder de tafel, of stoelen die je net niet helemaal lekker kunt aanschuiven omdat er hier en daar wat poten in de weg zitten.

Photo by Sven Brandsma on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *