Welke legrichting kies ik voor mijn vloer?

De houten vloer is niet meer weg te denken uit ons interieur. En tegenwoordig kan zeker 80% hem zelf leggen. Maar welke legrichting kies je voor je vloer?

Er zijn namelijk verschillende richtingen. De keuze die je maakt hangt van verschillende factoren af, zoals de grootte en de vorm van de ruimte, de stijl van je interieur en persoonlijke voorkeur. Ook kan de lichtinval effect hebben op de manier hoe je je vloer legt. Meestal leg je je vloer in de richting van de belangrijkste lichtbron.

Om te zien of je de juiste richting kiest kan je bij bedrijven een sample aanvragen. Bij Flooring vloeren bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat je de vloer in de juist legrichting legt.

Wat zijn de meest voorkomende legrichtingen?

De veelvoorkomende legrichtingen en hun eigenschappen zijn:

Lengterichting:

Dit is de meest traditionele en gangbare legrichting. Hierbij leg je de planken of tegels in de lengterichting van de kamer. Deze legrichting creëert een gevoel van diepte en kan de ruimte langer doen lijken. Het kan ook helpen om de aandacht te vestigen op een mooi uitzicht of een ander interessant kenmerk van de kamer.

Breedterichting:

Deze legrichting is minder gebruikelijk, maar kan een interessant effect geven als de ruimte erg smal is. Hierbij leg je de planken of tegels in de breedterichting van de kamer. Dit kan de kamer breder laten lijken en kan helpen om een gevoel van ruimte te creëren.

De breedtelegging kan bijvoorbeeld worden toegepast in een slaapkamer of in een badkamer.

Diagonale richting:

Bij deze legrichting leg je de planken of tegels diagonaal ten opzichte van de muren van de kamer. Dit kan een dramatisch effect geven en kan helpen om een saaie ruimte wat op te fleuren. Houd er wel rekening mee dat deze legrichting meer snijwerk vereist en daardoor duurder kan zijn.

Visgraatrichting:

Deze legrichting is de laatste jaren steeds populairder geworden, we zien steeds meer mensen een pvc visgraat vloer kopen. Deze vloer creëert een klassieke en elegante uitstraling. Hierbij leg je de planken of tegels in een visgraatpatroon. Dit kan in verschillende hoeken en maten worden gedaan om verschillende effecten te creëren.

Wat de juist legrichting is zul je zelf moeten bepalen. Over het algemeen is er geen “juiste” legrichting voor een vloer, en het hangt allemaal af van je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur. Het is echter wel belangrijk om te overwegen hoe de legrichting de ruimte kan beïnvloeden en om te kiezen voor een patroon dat de ruimte complimenteert en niet overweldigt.

Foto van Andrew Neel op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *