Verborgen koutrekkers in je woning

Deze maand laat wederom zien dat de winter nog niet voorbij is. Onze dochter was 10 maart jarig, 15 jaar alweer, en voor het eerst in jaren had zij gewoon een laagje sneeuw op haar verjaardag. Zo zie je maar weer dat het gezegde: maart roert zijn staart, helemaal correct is. 

En maart liet niet alleen sneeuw zien, we hadden ook hele winderige dagen. Dagen waarbij je de wind om je huis hoorde gieren en als je een huis zonder goede tochtstrips hebt, dan voel je de wind letterlijk in je huis.

Daarom is het ook verstandig om, zeker als het waait, eens goed in je woning te kijken waar je nog koutrekkers hebt. Waar zitten er nog “kieren” die gedicht kunnen worden. 

Ramen en deuren isoleren

In onze huidige woning valt het heel erg mee met koutrekkers. Het huis is uit 1970 en goed geïsoleerd. Het enige waar wij soms last van hebben is kou via de ventilatieroosters boven de ramen maar deze laten we express open om zo het huis te ventileren. Voor de gezondheid is het toch slim om frisse lucht je huis binnen te laten. Echter moet dit er niet voor zorgen dat je letterlijk in de kou zit.

Tot vijf jaar terug woonden we in een huis uit 1900 en toen was het een heel ander verhaal. Het huis was echt aan alle kanten lek. Daar voelde we vaak letterlijk de wind door het huis gieren. 

Dit was makkelijk op te lossen geweest als we meer gebruik hadden gemaakt van isolatiemateriaal. Goede tochtstrips en isolatiefolie op de ramen hadden geplakt of tochtrollen onder de deur hadden geschoven. Tochtrollen voor onder je deur bestonden toen nog niet. Ik vind deze dus echt ideaal. In ons huidige woning gebruiken we hem ook, Ik heb een hele stevige gevonden bij Marketonweb.nl

Bij onze oude woning hadden we stapje voor stapje het huis beter moet isoleren. Maar als je een oud scheef huis hebt is dat soms best moeilijk. Toch is het in deze tijd, met nieuwe inzichten over energie en klimaat zeker wel noodzakelijk en zijn wij stiekem wel blij dat we het oude huis hebben verruild voor onze huidige woning.

Vloerisolatie

En niet alleen isolatie van je ramen en deuren zijn van groot belang. Zeker in een oudere woning komt er veel kou door de vloer. Zo vond ik het vroeger echt zielig toen de kinderen nog klein waren om ze op de vloer te laten spelen. Toen ze net begonnen met kruipen hadden ze soms ijskoude handjes. Dat kwam echt door de kou die door de vloer heen trok.

Toendertijd had ik niet het budget om de vloer grondig te isoleren. Dat is natuurlijk de beste oplossing. 

Heb je daar ook het budget niet voor dan zijn er ook goedkopere maatregelen die je kan nemen om de vloer een beetje te isoleren. Eén van die maatregelen is ook nog eens leuk voor je interieur. Want een groot vloerkleed zorgt ook voor goede vloerisolatie en vrolijkt je woning gelijk een beetje op. Op die manier zorgde ik toch dat het iets warmer was in ons huis. 

Ga dus op zoek in je woning naar verborgen koutrekkers en kijk of je ze kan dichten. Zoals je hebt gelezen kan dat door de boel grootschalig aan te pakken, maar ook alle kleine beetjes helpen. Je zal zien dat je met een rolletje tochtstrip en een leuke tochtrol al een heel verschil kan maken. Laat nu de voorjaarsstorm maar komen, want je weet: maart roert zijn staart en april doet wat hij wil.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *