douglashout

Wat zijn de voordelen van douglashout?

De snelgroeiende douglasspar is een van de belangrijkste uitheems bosbomen in Duitsland en Frankrijk. Het vond zijn weg van de VS naar Europa in de 19e eeuw. Inmiddels vertegenwoordigt het maar liefst twee procent van het Duitse bosbestand. Douglasspar wordt zowel binnen als buiten gebruikt als constructiehout voor middelzware belasting. Er worden niet alleen raam- en deurkozijnen, parket, wandpanelen en meubels van gemaakt, maar het wordt ook gebruikt in de woning- en scheepsbouw. Van af en toe wat nattigheid heeft dit slijtvaste hout niet veel last, waardoor het niet alleen bijzonder geschikt is voor dakconstructies en zeilmasten, maar ook als terrasoverkapping.

De geschiedenis van de douglasspar

De douglasspar behoort tot de dennenfamilie, die inheems is op het hele noordelijk halfrond van Azië tot Europa tot Noord-Amerika. Oorspronkelijk komt de douglasspar uit Noord-Amerika, waar het verspreidingsgebied zich uitstrekt over de hele westkust van de Verenigde Staten; van Brits-Columbia via Californië tot aan Mexico.

De douglasspar bereikt een gemiddelde hoogte van 60 meter. Vooral oude exemplaren kunnen echter ook een hoogte bereiken van wel 120 meter. Dan worden ze sequoia’s of mammoetbomen genoemd, die een stamdiameter bereiken van maximaal vier meter. De hoogste boom van Nederland is ook een douglasspar: deze boom staat op het Kroondomein Het Loo en heeft een totale hoogte van 50,45 meter. Het is tevens de enige boom in Nederland die boven de 50 meter komt. In Duitsland is de 90 jaar oude “Waldtraut vom Mühlwald” de grootste boom. Deze douglasspar werd in 2008 met 65 meter uitgeroepen tot de hoogste boom van Duitsland.

Hoelang gaat douglasspar hout mee?

Onbehandeld is het hout 10 tot 15 jaar houdbaar. Door het hoge harsgehalte heeft het hout een natuurlijke bescherming tegen rot en schimmel, en is het zeer weerbestendig. Buitenconstructies die bijvoorbeeld overdekt zijn, gaan langer mee. Je kunt de duurzaamheid verhogen door een geschikt houtverduurzamingsmiddel voor buiten aan te brengen. Massief houten vloerdelen kunnen ook meermaals worden geschuurd om de levensduur te verlengen. Zo heeft acaciahout een langere levensduur dan douglashout. Wil je liever Zweeds Rabat douglas? Kijk dan eens in de webshop van douglas-hout.nl. Het wordt supersnel bij je thuis geleverd of je kunt het afhalen in Ede.

Foto van Geran de Klerk op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *