thuisnetwerk

De verborgen kosten van het verwaarlozen van de beveiliging van je thuisnetwerk

We besparen graag geld, op alles waar we maar kunnen. Of we nu zelf een bedrijf hebben of gewoon een werknemer zijn. Hoewel besparen vaak een goed idee is, kan besparen er ook voor zorgen dat je juist verborgen kosten maakt. Het verwaarlozen van je thuisnetwerk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je onbedoeld geld betaalt voor zaken die je anders zou hebben kunnen voorkomen. In dit artikel ontdek je waarom het slim is om te investeren in een goed en veilig thuisnetwerk.

Een VPN is een goedkope manier om je te beschermen

We denken vaak dat het beschermen van onze computer begint bij een duur pakket met antivirussoftware. Als we echter alleen een duur pakket antivirus kopen en niet denken aan het beschermen van mobiele netwerken of het aanmaken van een versleutelde tunnel met een VPN, zijn we een dief van onze eigen portemonnee.

Een VPN is een relatief goedkope manier om je computer, tablet en telefoon extra te beveiligen. Zoals gezegd maak je een soort versleutelde tunnel aan tussen twee verschillende netwerken. Dit maakt het lastig voor hackers om je computer binnen te komen.

Virussen maken je computer slomer

Als je geen VPN en antivirussoftware hebt geïnstalleerd op je computer, kun je zonder dat je het doorhebt een sloom apparaat krijgen. Je denkt misschien dat het komt doordat je apparaat oud is of te vol zit, maar dat is niet altijd het geval. 

Een sloom apparaat met een virus moet je in veel gevallen al sneller vervangen dan een normaal werkend apparaat. Als je sneller een nieuw apparaat moet kopen, betaal je ongemerkt meer vanwege een slecht beveiligd netwerk.

Hackers eisen soms losgeld

Een trage computer is natuurlijk niet alles. Virussen kunnen nog veel meer schade aanrichten en is sommige gevallen kunnen gegevens gesloten worden die een hacker geld waard vindt. In ruil voor het terugkrijgen of niet openbaar maken van gegevens, kan een hacker losgeld eisen om de gegevens terug te krijgen. 

Het overkomt steeds vaker bedrijven maar ook gemeenten in zowel Nederland als België. Zij hebben veel (privacy)gevoelige informatie die eigenlijk niet zomaar op straat mag komen te liggen. 

Natuurlijk ben jij als thuiswerker geen gemeente, maar er is alsnog misschien iets te halen uit het netwerk van je bedrijf waar een hacker je losgeld voor zou laten betalen. Wees dus voorzichtig en voorkom deze schade.

Emotionele schade is ook financiële schade

Gehackt worden hoeft niet niet alleen geld te kosten. Net als een inbraak in je woning is gehackt worden een enorme last. Het kan zelfs zo’n impact hebben dat je minder goed slaapt, problemen krijgt op je werk en daarmee uiteindelijk, financiële schade oploopt. Zorg er dus voor dat je thuisnetwerk goed beveiligd is. 

Conclusie

Een thuisnetwerk beveiligen is niet alleen belangrijk voor je online veiligheid op zichzelf. Schade die je oploopt door een hack kan financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld doordat hackers losgeld eisen of je apparaten langzaam worden door een virus en je nieuwe spullen moet kopen. Simpele, niet al te dure oplossingen als een VPN kunnen al veel verschil maken.

Foto van Gerd Altmann van Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *