Wat zijn de voor- en nadelen van een topper?

Een matrastopper is een dun matras dat je bovenop je gewone matras legt. Een topper bovenop je matras kan om meerdere redenen een verstandig idee zijn. In dit artikel bekijken we wat de voor- en nadelen van een topper zijn.

De voordelen van een topper

Het gebruiken van een topper op je bed of boxspring heeft vele voordelen. De belangrijkste lees je hieronder:

Meer comfort

Een van de grootste voordelen van een topper voor op je matras is een stuk extra comfort. Als je matras bijvoorbeeld niet genoeg ondersteuning meer biedt. Een topper zorgt voor een extra comfortlaag waardoor je lekkerder ligt en beter zult slapen. 

Stevigheid 

Soms kan het zijn dat je matras te stevig is, of juist niet stevig genoeg. In dit geval kan een topper een uitkomst zijn. Als je matras niet stevig genoeg is kun je kiezen voor een topper die meer stevigheid biedt. Is je matras te hard en lig je hierdoor niet comfortabel, dan kun je kiezen voor een wat zachtere topper die je lichaam op een andere manier ondersteunt.

Hygiëne 

Gebruik je een topper, dan wordt het matras eronder minder snel vies. Het vocht dat tijdens de nacht ontstaat trekt in de topper in plaats van het matras. De hoes van de topper is makkelijker te wassen dan de hoes van een matras. Het is een minder groot stuk stof dat beter in de wasmachine past. Een topper kun je daarnaast makkelijk luchten en omdraaien. Een ander voordeel is dat je door een topper te gebruiken het onderliggende matras ontlast, waardoor het langer meegaat.

Geen geul in het midden

Als je twee matrassen gebruikt op een tweepersoonsbed dan herken je dit probleem waarschijnlijk wel. Er ontstaat een geul in het midden waar het niet lekker ligt. Dit probleem is op te lossen met een tweepersoons topper. De topper bestaat uit één geheel waardoor er geen geul meer is.

De nadelen van een topper

Natuurlijk zijn er ook nadelen die het gebruiken van een topper met zich meebrengt. Hieronder lees je de belangrijkste nadelen van een topper:

De topper ligt los

Soms kan het voorkomen dat de topper los ligt en gaat schuiven en vervormen. Dat kan een hoop ergernissen met zich meebrengen. Je kunt dit oplossen door het met je beddengoed vast te maken. Door de topper samen met het onderliggende matras in een keer op te maken met een molton en een hoeslaken zou het probleem opgelost moeten zijn. De toppers van Morningstar zijn met elastieken vast te maken. 

Minder goed draaien

Sommige mensen die een topper gebruiken geven aan minder goed te kunnen draaien. Dit komt vaak voor bij mensen met een gevoelige rug of een hernia. Vaak is een verkeerde topper het probleem. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden voordat je een topper aanschaft. 

Een topper heeft een kortere levensduur

Het voordeel van een topper is dat het matras dat eronder ligt minder snel slijt. Een topper verlengt de levensduur van het matras. Dat geldt niet voor de levensduur van de topper zelf. Deze is duidelijk korter. Een topper heeft een levensduur tussen de 3 en de 7 jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Doordat je een topper vaker moet vervangen kan het zijn dat toppers duurder uitvallen dan wanneer je een heel nieuw matras koop waar je jaren mee vooruit kan. 

Foto door Max Vakhtbovych: www.pexels.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *