boxspring

Op zoek naar een bed: De boxspring

Wij zijn (nog steeds) de zolder aan het verbouwen. Het wordt onze privéruimte en wordt slaapkamer annex kantoor. Na de verbouwing moet ook het bed vernieuwd worden en rijst de vraag: Wordt het een ledikant of een boxspring? In aanloop van de afronding van het project, zijn we vast een onderzoek gestart.

Verschil tussen ledikant en boxspring

Allereerst zijn er eenvoudige verschillen tussen een ledikant en een boxspring. Met een ledikant wordt bedoeld een bed ombouw van hout of metaal met daarin een lattenbodem. Je kiest daarbij een matrassoort naar keuze en je kan comfortabel slapen.

Een boxspring bed is eigenlijk een bed van meerdere matrassen op elkaar. Het onderste matras, wat op pootjes staat, is gemaakt van metalen veren (pocketvering). Hierdoor veert je bodem van stof en vering meer met je lichamelijke houding mee dan een lattenbodem. Op de onder matras komt een 2e matras waar je op kan liggen.  Ook deze matras is meestal gemaakt van pocketvering en koudschuim, alhoewel er steeds meer keuze komt in matrassen voor boxsprings.

Voordelen van een boxspring bed

In onze zoektocht naar een nieuw bed, vielen de voordelen van een boxspring ons meteen op. Door het gebruik van twee matrassen, zorgt een boxspring bed voor een uiterst comfortabele nachtrust. De beide matrassen vormen zich prima naar je lichaam en ondersteunen zo je hele lijf, in welke slaaphouding dan ook. Daarnaast zorgen de dubbele matrassen voor een optimale ventilatie door de open structuur van de pocketveren. Zo wordt warmte en vocht goed afgedreven en gaat je matras langer mee. Een boxspring is door de twee matrassen ook hoger dan een ledikant, wat veel gemakkelijker in en uit bed stapt. Daarnaast is een boxspring in vele kleuren te verkrijgen. Zo kunnen we de kleur van het hele bed, inclusief het hoofd -en voetbord, in zijn geheel integreren in de kleuren van onze slaapkamer. 

Zijn er geen nadelen dan?

Natuurlijk zijn er nadelen aan een boxspring, maar die wegen voor mij vaak niet op tegen de voordelen. Een van de belangrijkste nadelen kan zijn dat het hele bed uit stof is gemaakt. Stof trekt stof aan en is dus iets moeilijker stofvrij te houden. Ik vind dat persoonlijk geen groot probleem, maar als je dat niet met me eens bent, zou je kunnen overwegen een boxspring van skai aan te schaffen. 

Daarnaast is een boxspring wat groter en oogt robuuster dan een ledikant. Het kan dus wel een blok worden in je slaapkamer. Dat is misschien een kwestie van smaak. Ik vind een boxspring er gewoon “kingsize” uitzien, het laat me zien dat ik er heerlijk in kan wegdromen, optimaal gedragen door mijn twee matrassen. Ik voel me bijna Prinses op de erwt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *