Wat voor een type boiler past bij jou?

Ben je van plan om geld te besparen op jouw energierekening? Dit kan een goed moment zijn om eens na te gaan welk type boiler het beste bij jou past. Het zoeken naar het juiste exemplaar kan echter een grote uitdaging zijn. Om je te helpen erachter te komen wat het beste bij jouw situatie past, lees je hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een boiler.

Elektrische boilers

Allereerst is het verstandig om na te gaan hoe oud de boiler is. Hoe ouder de warmwaterketel is, des te groter de kans is dat deze kapotgaat en er uiteindelijk lekkage ontstaat. Kies daarom voor een boiler die minstens vijftien jaar naar behoren blijft werken. Wanneer je altijd over voldoende warm water wilt beschikken als je het nodig hebt, dan zijn elektrische boilers de perfecte keuze. Een elektrische ketel verwarmt het water door middel van verwarmingselementen. Het wordt ook wel een anti-kalkboiler genoemd, omdat deze geen last heeft van kalkvorming. Dit zorgt voor schoner water, een hogere levensduur en aanzienlijk minder onderhoud. 

Energiezuinige boiler

De energiezuinige boiler is bij uitstek geschikt om energie te besparen. Het is daarom slim om voor een elektrische ketel te gaan die volgens de hoogste energieklasse (B) is gekwalificeerd. Dankzij een ingebouwd droog keramisch verwarmingselement met een warmteafgifteoppervlak van maximaal 70 procent kun je het toestel tegen kalkafzetting beschermen. Zelfs op plaatsen met zeer hard en agressief water! Kies bij voorkeur voor een model met een ingebouwde warmtewisselaar met een hoog vermogen, die een efficiëntere warmtewisseling mogelijk maakt.

Anti-kalkboiler
De zogeheten anti-kalkboiler bevat droge verwarmingselementen in de ketel. Daardoor staan de belangrijke onderdelen niet in direct contact met het water van de boiler. Zo ontstaat er minder snel kalkvorming en kan de levensduur verlengd worden. Wist je dat er verticale ketels zijn ontwikkeld voor een probleemloze werking in de gebieden die te maken hebben met hard en gemineraliseerd water? Dankzij het anti-kalk droge verwarmingselement wordt er een lage oppervlaktetemperatuur afgegeven en blijft de afzetting van kalk beperkt.

Horizontale boiler

Wanneer je onvoldoende ruimte hebt om de warmwaterketel verticaal op te hangen, dan zijn horizontale boilers een uitstekend alternatief. Deze boilers zijn te installeren op de vloer of op de wand en afhankelijk van het aantal liters zijn ze geschikt voor twee tot zes personen. Ze worden vaak op bovenverdiepingen gebruikt, waar de ruimte niet optimaal is. Functioneel is er echter geen tot nauwelijks verschil met verticale boilers en door de verbeterde isolatie en technologie verbruiken deze ketels nog minder energie. 

Professioneel advies 

Voor welk type warmwaterketel je ook gaat: de keuze hangt natuurlijk af van jouw woonsituatie en wensen op het gebied van comfort. Overweeg daarom om tijdig een nieuw exemplaar aan te schaffen en laat je hierbij adviseren door een gespecialiseerde installateur. Met behulp van de bovenstaande tips weet je precies waar je op moet letten als je een boiler gaat kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *