4 voordelen van zonne-energie voor het milieu

Heel Nederland heeft immers wel gehoord of gelezen dat zonne-energie goed is voor het milieu, maar mogelijk weet je nog niet waarom dit überhaupt het geval is. Lees dan dit artikel, waarin we kijken naar de diverse milieuvoordelen van zonne-energie! 

Vermindert waterverbruik 

Als je energiebron geen fossiele brandstoffen gebruikt, is de kans groot dat een soort water gebruikt wordt als hulpbron. Hierbij kun je onder meer aan waterkracht denken, maar ook kernenergie heeft veel water nodig voor het produceren van elektriciteit. Zonnepanelen Duiven vereisen desondanks geen water, ze wekken energie op zonder water. Ook hebben ze geen negatieve impact op het ecosysteem. Volgens experts kunnen zonne-energiesystemen zelfs het waterverbruik verminderen, wat dus helpt bij het oplossen van de waterschaarste. 

Helpt bij het bestrijden van klimaatverandering

De kwestie van de klimaatverandering is zonder twijfel een hot topic. Constant dumpen we vervuilende stoffen en extra CO2 in de lucht, wat onze planeet kost. Voor het milieu wordt het steeds lastiger om de lucht te zuiveren, het koolstofgetal blijft dan ook toenemen. Ons behoud van warmte van de zon neemt hierdoor tevens toe. De effecten van klimaatverandering kunnen desondanks verminderd of zelfs voorkomen worden met behulp van zonne-energie. Hierdoor kunnen we namelijk onze CO2-uitstoot verminderen en minder vervuilende stoffen vrijlaten in de lucht. 

Vermindert luchtvervuiling

Dit milieuvoordeel van het laten installeren van zonnepanelen op je dak door de installateurs van Veranderstroom heeft te maken met de twee bovenstaande pluspunten. Zonnepanelen helpen namelijk luchtvervuiling te voorkomen doordat ze schone energie opwekken die niet bijdraagt aan het vervuilen van onze lucht. Dit heeft te maken met het feit dat zonne-energie geen fossiele brandstoffen vereist. Zij zorgen voor veel vervuilende stoffen en maken de lucht dan ook vies, wat slecht is voor het milieu. Dit is bovendien slecht voor de esthetiek, maar nog belangrijker: het is slecht voor onze gezondheid. Zonnepanelen lossen dit op!

Vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen

Sommige mensen kiezen voor zonne-energie puur omdat ze graag groen en onafhankelijk van energieleveranciers zijn. Desondanks kan zonne-energie ook helpen bij het verminderen van onze afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen, waarbij je onder andere aan fossiele brandstoffen kunt denken. Dit is een belangrijk voordeel, onder meer omdat niet-hernieuwbare energiebronnen over het algemeen zorgen voor luchtvervuiling. Ook zullen ze uiteindelijk een keer opraken, ze heten immers niet voor niets niet-hernieuwbare energiebronnen. Het is dus voor zowel ons als voor de planeet beter om zo snel mogelijk over te stappen op zonne-energie.

Foto door American Public Power Association on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *