privékluis

Wat stop je allemaal in een privékluis?

Door de jaren heen verzamel je in je leven verschillende waardevolle spullen. Uiteraard wil je deze spullen zo goed mogelijk beschermen: wat er ook maar belangrijk is voor jou. Helaas is er altijd kans op inbraak of brand in je woning. Daarom kiezen veel mensen voor een privékluis in huis. Wat kun je hier eigenlijk allemaal in kwijt?

Geld

Hoewel het vandaag de dag steeds gebruikelijker is om digitaal te betalen, bijvoorbeeld met pin, valt er nog altijd iets voor te zeggen om ook contant geld achter de hand te houden. De hoeveelheid kun je uiteraard zelf bepalen. Wil je het geld in je woning bewaren? Hier zijn verschillende plekken voor te bedenken. Kluizen vormen de veiligste bewaarplek. Er zijn speciale thuiskluizen te vinden. Denk aan privékluizen die inbraakwerend en naar wens zelfs brandwerend zijn. Hier kun je voldoende contant geld in bewaren. Denk uiteraard ook na over de standplaats van de kluis in huis. Veel mensen bewaren een kluis in de slaapkamer, op de zolder, in de garage of weggewerkt in een meubelstuk. Denk er verder aan om de kluis te verankeren, aan een sterke muur bijvoorbeeld.

Sieraden

Sieraden die je hebt gekregen vanuit de familie of sieraden die je zelf hebt gekocht: ze zijn je dierbaar. Sieraden zijn er natuurlijk idealiter voor het gebruik: wellicht draag je je bijzondere sieraden graag. Is dit echter niet het geval, of draag je ze slechts een enkele keer per jaar? Dan is het slim om de sieraden goed op te bergen. Een kluis leent zich hier uitstekend voor. Zo bescherm je de sieraden namelijk tegen inbraak of brand. Dat niet alleen: in een kluis worden sieraden ook niet blootgesteld aan bijvoorbeeld zonlicht of andere nadelige omgevingsfactoren. Het maakt dat je sieraden nog langer mooi blijven.

Documenten

Van contracten tot juridische documenten: door de jaren heen verzamel je verschillende belangrijke papieren. Het is essentieel om deze niet kwijt te raken, zodat je de documenten er altijd bij kunt halen. Een oplossing is om documenten te digitaliseren. Echter wil je waarschijnlijk ook het origineel bewaren. Een kluis is hier een goede plek voor. De kwaliteit van het document blijft bewaard. Ook kan zo niemand anders erbij, mocht de informatie op het document privé zijn.

Harde schijven

Digitale foto’s, video’s, documenten en bestanden bewaren we tegenwoordig veelal op harde schijven. Als je zo’n schijf echter kwijtraakt, ben je ook alle gegevens kwijt. Reden genoeg om harde schijven in de kluis te stoppen.

Elektronica

Elektronica kun je tevens kwijt in een kluis. Spullen die je vaak gebruikt, hoef je er niet per se in op te bergen – mocht je dat onhandig vinden. Maar laptops, telefoons en camera’s die je niet vaak bij de hand hoeft te hebben, kun je zeker in de kluis stoppen. Nog een laatste tip: doe dit tevens als je op vakantie gaat. Al is het maar een weekendje weg. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Foto van Immo Wegmann on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *