Akoestische wandpanelen tegen echo en nagalm

Als je in één of meerdere ruimtes in je woning of kantoorpand last ondervindt van echo of nagalm dan is daar een even eenvoudige als mooie oplossing voor. Die oplossing bestaat uit het plaatsen van akoestische wandpanelen. Maar wat zijn akoestische wandpanelen eigenlijk en wat is het voordeel van deze wandpanelen?

Akoestische wandpanelen worden ook wel geluidsabsorberende panelen genoemd. De wandpanelen kun je tegen een wand monteren waardoor ze ervoor zorgen dat het geluid wordt geabsorbeerd. Hierdoor krijgen echo en galm niet langer de kans zicht voort te bewegen. Met wandpanelen kun je in je huis ook echt een statement maken zeker omdat je ze direct zichtbaar zijn in tegenstelling tot plafondpanelen. Natuurlijk is een slechte akoestiek op meerdere manieren aan te pakken, maar met de akoestische wandpanelen creëer je ook gelijk een moderne ruimte waarbij je bovendien een betere akoestiek krijgt.

De voordelen van akoestische wandpanelen

Er zijn meerdere voordelen aan het plaatsen van akoestische wandpanelen, namelijk:

  • Ze verbeteren aanzienlijk de akoestiek in de ruimte waar je ze plaatst
  • Ze zorgen voor een veel aangenamere geluidsbeleving in de ruimte
  • De nagalm en echo worden gereduceerd. Zo kun je iedereen weer duidelijk verstaan en weergalmen je voetstappen ook niet meer
  • Omdat de akoestiek verbetert kun je je beter concentreren. Dat is bijvoorbeeld erg belangrijk in kantoorruimtes. Slechte akoestiek zorgt namelijk voor veel afleiding.
  • Je komt in een omgeving met goede akoestiek sneller tot rust omdat er minder omgevingsgeluiden te horen zijn
  • De wandpanelen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, hiervan kun je eenvoudig één of meerdere stalen bestellen zodat je de kleur kunt aanpassen aan je eigen stijl
  • Met de akoestische panelen verdwijnt de galm. Bovendien geven de panelen de ruimte een mooie (Scandinavische) uitstraling. 

Hoe akoestische panelen werken

Om te weten hoe akoestische panelen werken moet je eerst weten hoe geluid werkt. Als geluid wordt geproduceerd dan trekt dit in golven door de ruimte. Die geluidsgolven kaatsen terug op wanden, vloer en plafond. Hierdoor ontstaat de galm en de echo. Om dit te voorkomen moet de ruimte worden aangekleed met vloerbedekking, wandbekleding en gordijnen. Ook objecten zoals een bankstel of stoel zorgen voor minder galm.

In huizen zie je steeds meer strakke gestucte wanden. Behang wordt nog maar zelden gebruikt. De vloeren zijn niet meer bedekt met stoffen vloerbedekking of vloerkleden en voor de ramen hangen vaak geen stoffen gordijnen meer. Daarom maken steeds meer mensen gebruik van akoestische wandpanelen. Deze akoestische wandpanelen bestaan uit een laag vilt dat gemaakt is van gerecycled plastic dat zorgt voor de absorptie van het geluid en van hout dat komt van duurzame bosbouw.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *