energierekening

Wat kun je doen om je energierekening laag te houden? 

2022 is nu al het jaar van de hoge energieprijzen. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in rap tempo gestegen. Voor veel Nederlandse huishoudens is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Niet iedereen is in staat om veel meer te moeten betalen voor hetzelfde energieverbruik. Gelukkig zijn er manieren om te zorgen dat je de kosten in de hand kunt houden. Met een paar simpele aanpassingen kun je zorgen dat je aan het eind van de maand geld overhoudt in plaats van dat je bij moet lenen. 

Kies voor flexibele energiecontracten 

Toen de energieprijzen laag waren, hebben heel veel mensen contracten afgesloten voor meerdere jaren. Dat was toen verstandig, maar tegenwoordig kan dit in je nadeel werken. Je betaalt bij vaste energiecontracten namelijk een vaste prijs. Je kunt nu beter voor een flexibel energiecontract kiezen. Veelal ligt de prijs van een flexibel energiecontract lager dan de gemiddelde prijs van een vast contract Hiermee koop je je gas en elektriciteit in voor de kostprijs. Dat betekent dat je energie op sommige momenten duurder is dan op andere momenten. Dit houdt dus ook in dat wanneer je je verbruik verstandig inplant, je kunt zorgen dat je voornamelijk energie verbruikt op de momenten dat deze voordelig is. 

Plan je verbruik verstandig in

Veel mensen zijn het afgelopen jaar overgestapt op ANWB Energie. Dit is een voorbeeld van een flexibel energiecontract. Als je hier je energie inkoopt, krijg je een handige app waarop je kunt zien wanneer de energie voordelig is. Heb je een elektrische auto? Dan kun je deze het beste opladen op een zonnige zondagmiddag. Het verbruik in Nederland ligt dan laag en dus kun jij voor een heel zacht prijsje zorgen dat je weer kilometers kunt maken. Laad je je auto in de ochtend op, dan betaal je vaak de hoofdprijs. 

Wat mag je verwachten? 

Wanneer je besluit om te profiteren van flexibele energietarieven, dan mag je verwachten dat je tot minder betaalt van wat je betaalde toen je een vast energiecontract had. Je kunt dit percentage verlagen door handig met je verbruik om te gaan. Je energieleverancier kan je helpen om te zorgen om de kosten te drukken. Maak daarom altijd duidelijke afspraken over je maandbedrag en pas dit op tijd aan wanneer de tarieven veranderen. Zo kan 2022 het jaar worden waarin je geld overhield aan je energierekening. Bekijk de mogelijkheden vandaag nog even.

Foto door Burak Kebapci via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *