jouw tuin

Is jouw tuin wel goed verzekerd?

De meeste mensen sluiten de nodige verzekeringen af als zij op zichzelf gaan wonen. Wie in een koophuis woont, ontkomt bijvoorbeeld niet aan een opstalverzekering. Je bent namelijk wettelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten als jij de eigenaar bent van de woning. Je verzekert jouw woning hiermee tegen schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. Daarnaast sluiten veel mensen ook een inboedelverzekering af. Hiermee verzeker je juist de spullen in huis voor schade door brand, storm, water of diefstal. Maar hoe zit het met je tuin, is deze eigenlijk wel goed verzekerd? In deze tekst vertellen we hoe het verzekeren van je tuin in zijn werk gaat.

Opstalverzekering dekt ook schade aan de tuin

Veel mensen denken dat een opstalverzekering alleen schade dekt aan een woning, maar dit is niet het geval. Ook zaken die aan jouw huis vastzitten vallen namelijk binnen de dekking van een opstalverzekering. Zit er bijvoorbeeld een garage aan jouw woning vast? Dan is deze standaard meeverzekerd op een opstalverzekering. Dit geldt overigens ook voor de tuin. Naast de zaken die vastzitten aan jouw woning valt ook alles wat op jouw grond staat binnen de dekking van een opstalverzekering.

Waait het dak van jouw overkapping af tijdens een storm? Dan kun je bij een verzekeraar aankloppen. Dit valt onder de dekking van een opstalverzekering. Naast schade aan een overkapping wordt ook schade aan een schuurtje of tuinhuisje vergoed als dit het gevolg is van een onverwachte gebeurtenis. Zelfs schade aan de schutting valt binnen de dekking van een opstalverzekering. Heb je zonnepanelen in jouw tuin geïnstalleerd in plaats van op het dak? Dan hoef je hier geen aparte verzekering voor af te sluiten. Deze vallen namelijk binnen de dekking van jouw opstalverzekering.

Losse spullen zijn meeverzekerd op de inboedelverzekering

De meeste mensen hebben de nodige ‘losse’ spullen in hun tuin staan. Zo staat er vaak een tuintafel met stoelen op het terras. Heb je een overkapping? Dan staat hier mogelijk een loungeset onder. Schade aan deze spullen vallen niet binnen de dekking van een opstalverzekering, waardoor je misschien denkt dat je een extra verzekering af moet sluiten. Heb je al een inboedelverzekering? Dan is dit niet nodig. Schade aan ‘losse’ spullen in je tuin valt namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Zo draai je zelf bijvoorbeeld niet op voor schade aan een loungeset. Ook schade aan een zonnescherm valt binnen de dekking van een inboedelverzekering. Dit geldt eveneens voor schade aan tuingereedschappen, zoals een grasmaaier, bladblazer en kruiwagen.

Woonlastenverzekering

Als je in een woning met tuin woont, ben je hier ongetwijfeld blij mee. Logisch, want hierdoor kun je op mooie dagen lekker buiten van het weer genieten. Wil je er zeker van zijn dat dit in de toekomst ook nog kan? Sluit dan een woonlastenverzekering af. Dankzij deze verzekering krijg je een uitkering als er sprake is van inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hierdoor kun je de hypotheeklasten blijven betalen, waardoor je jouw woning met tuin niet in hoeft te ruilen voor een woning met balkon.

Photo by Michelle Ziling Ou on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *