waterontharder

Waar kun je het beste een waterontharder plaatsen?

Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut van een waterontharder. In Nederland bevat het leidingwater bijna overal een aanzienlijke hoeveelheid kalk, wat kan zorgen voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan kalkaanslag in de badkamer, een verminderde werking van huishoudelijke apparaten, een hogere energierekening, een droge huid en dof haar. Een waterontharder is hiervoor de oplossing. Deze verwijdert kalk uit het leidingwater waardoor je water heerlijk zacht wordt. Een waterontharder is echter niet een klein apparaat, dus wat is precies de beste plek om die te plaatsen? Je leest het in deze blog.

Kies een goed bereikbare plek

Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste plaats voor je waterontharder is dat het apparaat goed toegankelijk is. Je moet hem dus te allen tijde goed kunnen bereiken. Dit komt omdat een waterontharder tientallen jaren meegaat, maar er wel ieder jaar onderhoud aan moet worden uitgevoerd. Bovendien moet je het apparaat om de zoveel tijd bijvullen met zout. Vaak wordt gedacht dat een waterontharder zo dicht mogelijk bij de hoofdkraan geplaatst moet worden. Dit is echter niet per se nodig. Is er geen praktische plek te vinden vlakbij de hoofdkraan, kies dan gerust een andere plek.

Vermijd de meterkast

De meterkast is een plek waar veel mensen gelijk aan denken bij het plaatsen van een waterontharder. Het is natuurlijk een plek die behoorlijk voor de hand ligt, maar een erg handige plek is het niet. De meeste waterontharders passen namelijk helemaal niet in de meterkast. Uiteraard kun je de keuze maken voor het meest compacte model, maar dit is niet altijd de beste keuze. Of de meterkast geschikt is, verschilt per woning. De meeste nieuwbouwwoningen hebben bijvoorbeeld geen gasmeter meer, waardoor er extra ruimte vrijkomt in de meterkast. Kies je voor plaatsing in de meterkast, let er dan goed dat je een ontharder kiest die niet zorgt voor waterverdamping in de meterkast en die niet kan overstromen. Dit kan namelijk anders leiden tot gevaarlijke situaties.

Vermijd ook de kruipruimte

De kruipruimte is nog zo’n plaats waar veel mensen aan denken bij het plaatsen van een waterontharder. Het is echter flink af te raden om een ontharder hier te plaatsen. In de eerste plaats komt dit natuurlijk doordat de kruipruimte vaak moeilijk toegankelijk is. Nog belangrijker: een kruipruimte is simpelweg niet hygiënisch genoeg voor de plaatsing van een waterontharder. Je loopt namelijk de kans dat er ongedierte in de zoutbak kruipt, of dat er schimmel ontstaat op het apparaat. Niet echt fris!

Kies een toegankelijke plek die je prettig vindt

In welke ruimte je waterontharder precies komt te staan, is eigenlijk niet zo belangrijk. Als het maar een goed bereikbare plek is die jij prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan de trapkast, de keuken, de garage enzovoort. In de meeste gevallen zal het nodig zijn dat de monteur een omleiding van de waterleiding moet maken om de waterontharder erop aan te sluiten. Dit is echter vaak zo geregeld. Kies bij het plaatsen van een waterontharder daarom gewoon voor de plek die jij het fijnst vindt.

Photo by Jos Speetjens on Unsplash

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *