duurzamer aan jouw huis

Wat kan er duurzamer aan jouw huis?

Bijna ieder huis heeft op het gebied van duurzaamheid wel punten die nog flink kunnen verbeteren. Waar het ene huis van ver moet komen, met bijvoorbeeld nog enkel glas of een oude cv-ketel, gaat het bij het andere huis om de puntjes op de i, de kleine zaken die een woning nog net een stukje duurzamer kunnen maken.

Van grote stappen naar kleine details

Hoe duurzaam is jouw woning? Woon je in een wat ouder huis, waar nooit veel rekening is gehouden met duurzaamheid, zijn er waarschijnlijk nog hele grote stappen die je kunt zetten. Isolatie speelt hierin een belangrijke rol. Het is zonde om je huis te verwarmen in de winter, en een groot deel van die warmte gewoon de wijde wereld in te sturen. Toch is dat precies wat er gebeurt als je huis niet goed is geïsoleerd. De ramen vormen hierin altijd een kwetsbaar punt, je zult hier altijd wat warmte door verliezen. Door te kiezen voor bijvoorbeeld HR++-glas kun je de hoeveelheid warmte die verloren gaat wel flink verkleinen in vergelijking met enkel of zelfs regulier dubbel glas. De moeite van de investering dus meer dan waard.

Ook de isolatie van je gevel en je dak verdienen je aandacht. Doordat warme lucht altijd opstijgt, komt deze vroeger of later tegen het dak van je huis aan te hangen. Is dit dak niet goed geïsoleerd, dan vliegt deze zo naar buiten. Zonde! Een dak isoleren hoeft vaak niet lastig te zijn, en ook een gevel kan met wat simpele ingrepen al een stuk duurzamer worden gemaakt. Goed om je hierin eens te verdiepen!

Kies je al voor duurzame materialen?

Naast de grote stappen die je kunt zetten om je huis in één keer een stuk duurzamer te maken, kun je ook op de wat langere termijn nog veel doen. Een goede methode is om bij alles dat moet worden vervangen in je huis, voor een duurzame oplossing te kiezen.

Dakbedekking is hiervan een goed voorbeeld. Als de dakbedekking op je platte dak nog goed is, dan laat je hem gewoon nog even zitten. Is deze echter aan vervanging toe, kies dan voor een duurzaam materiaal zoals EPDM folie. Op deze manier maak je je huis steeds een stukje duurzamer op de momenten waarop je toch al investeringen zou moeten doen. EPDM dakbedekking gaat vele malen langer mee dan de traditionele soorten, wat de folie al duurzamer maakt. Daar komt nog eens bij dat het materiaal als na ongeveer 50 jaar de levensduur is verstreken weer kan worden gerecycled. Extra duurzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *