taxateur

Wat doet een taxateur?

Een taxateur: wat is het en wat doet diegene precies?

Een taxateur is ook wel iemand die de waarde van een woning inschat. Dit wordt niet zomaar uit de losse pols gedaan, maar op basis van een speciaal en erkend validatiesysteem. Uit de taxatie komt vervolgens een taxatierapport dat bruikbaar is voor beslissingen in het aankopen of verkopen van een woning. Ook is het taxatierapport nodig om een hypotheek te kunnen krijgen. Het taxatierapport gaat niet alleen over de geschatte woningwaarde. Ook de status van het onderhoud van het pand, de energiezuinigheid en kadastrale gegevens zijn hierin inbegrepen. Wij vertellen je hoe een taxateur precies te werk gaat en waarom taxatie nodig is. 

Hoe gaat een taxatie?

Gedurende de eerste fase van het taxatieproces zal de taxateur zoveel mogelijk informatie over de woning noteren. Dit wordt ook wel de ‘opname van de woning of het object’ genoemd. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit van de woning, de oppervlakte van het perceel en de woning en het onderzoeken van de binnen- en buitenkant van de woning. De taxateur kijkt naar de indeling, de gebruikte materialen, de afwerking en het onderhoud. Ook spelen energiezuinigheid en isolatie een belangrijke rol in de taxatie, alsmede het erfrecht en het recht van overpad. Er wordt ook gekeken naar hoeveel huizen en vergelijkbare panden in de omgeving opbrachten die recentelijk zijn verkocht. Dit wordt meegenomen in de waardebepaling van het huis. Wanneer de taxateur alle informatie verzameld heeft, wordt er een taxatierapport opgemaakt. Hierin wordt de woning tot in de details beschreven en wordt het uiteindelijke waardeoordeel onderbouwd. 

Waarom is onafhankelijke taxatie nodig?

Een onafhankelijke taxatie is altijd verplicht als je een hypotheek wenst te krijgen. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening. Betaal je meer voor een huis dan dat deze waard is, dan lopen de banken meer risico. Het gevolg is dat de hypotheek niet wordt verstrekt. Het beste wat je kunt doen is dus een taxateur inschakelen om de woningwaarde op de juiste wijze in te schatten. Ook als je een bedrijfspand koopt, is een taxatie verplicht bij het afsluiten van een hypotheek of lening. 

Een taxateur is geen makelaar

Het is goed om te weten dat veel makelaars ook taxateurs zijn, maar een gevalideerde taxatie nooit door een makelaar mag worden uitgevoerd. Dit is niet toegestaan door de geldverstrekker. Een taxateur mag namelijk geen oordeel hebben bij de uitkomst van het rapport en mag ook niet bij de aan- of verkoop van de woning betrokken zijn. Per financieringsinstelling zijn de eisen die er aan een taxateur gesteld worden anders. Soms moet een taxateur uit de regio komen. Doorgaans is een certificering (NWWI of TMI) verplicht. Het is dan ook belangrijk hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een taxateur. 

Succes met je zoektocht!

Je weet nu wat een taxateur precies doet, hoe een taxatie in zijn werk gaat en waarom de afhankelijkheid hiervan belangrijk is. Ook meteen op zoek naar een nieuwe woning? Schakel een aankoopmakelaar in, want dit zal het proces een stuk makkelijker maken. Wij wensen je veel succes met de zoektocht naar een onafhankelijke taxateur en een eigen woning.

Photo by Tierra Mallorca on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *