Warmte in je huis houden

Met de gasprijzen van dit moment is het verstandig er alles aan te doen om de warmte binnen te houden. We stoken namelijk niet voor de mussen buiten, zeker niet tegen deze tarieven. 

Er zijn een aantal simpele maatregelen die je kan nemen om de warmte binnen te houden: 

Raamdecoratie

Er gaat veel warmte door de ramen weg. Je zult het vast zelf ook wel eens merken als je voor een raam zit. Er komt een koude gloed van het raam. En zeker in de oudere woningen waarbij soms maar enkel glas zit kan dit een groot probleem zijn. Nu is het vervangen van de ramen natuurlijk de 1e oplossing maar wel gelijk een prijzige. Je kan dit ook oplossen met goede raamdecoratie

Als je goede stevige gordijnen ophangt zullen deze al veel van de kou tegenhouden. Je kan er voor kiezen om speciaal voor de winter velours gordijnen te nemen. Die zijn dikker en houden meer warmte tegen. Als je de gordijnen combineert met jaloezieën of rolgordijnen kun je er zelfs voor kiezen om de gordijnen alleen in de winter op te hangen. Dit kan in de zomer een luchtiger gevoel geven. 

Tochtstrippen

Een andere plek waar veel warmte verloren gaat is door gaten en kieren bij deuren. Bij ons thuis is dit bijvoorbeeld de deur naar de hal. Onder deze deur zit een behoorlijk kier. In de winter voelen we letterlijk de wind onder de deur doorkomen. Wij hebben het dit jaar opgelost door een schuimrubber tochtstrip te monteren. Deze schuif je onder de deur waardoor hij naadloos aansluit en veel kou tegenhoudt. 

Ook bij de deur bovenaan de trap hebben we zo’n tochtstrip gemonteerd. We merkte namelijk ook dat van die kant er vaak koude wind naar beneden kwam. Zeker als we boven de slaapkamers even luchten merken we al snel dat de kou naar beneden komt. 

Simpele trucjes

Dan zijn er ook nog een paar simpele trucjes om de warmte binnen te houden. De belangrijkste is toch wel: deuren sluiten. Zeker als je kinderen hebt zul je vaak merken dat zijn deuren naar de hal of tussendeuren open laten staan. En hierdoor gaat veel warmte verloren. 

Monteer speciale folie achter je verwarming. Deze houdt de koud buiten en de warmte binnen. Er zijn ook speciale ventilatoren te koop die de warmte extra de kamer inblazen. Zodra de verwarming aangaat beginnen ze te blazen. Door het verplaatsen van de warmte zal de kamer sneller warm aanvoelen. 

En de allergezelligste is natuurlijk het branden van kaarsen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit maar zorgt ook voor een beetje extra warmte.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *