Waarom een moeraseik in je tuin?

De moeraseik, ook wel bekend als de Quercus palustris, is een bomensoort die behoort tot de beukenfamilie. Deze bomen komen oorspronkelijk voor in moerassige gebieden in Noord-Amerika, met name in het oosten van de Verenigde Staten. Ook in Nederland worden deze bomen steeds populairder. Moeraseiken zijn geschikt voor grotere tuinen of als boom in een laan. In dit artikel lees je alles over de moeraseik.

Hoe ziet een moeraseik eruit?

De moeraseik groeit tot een hoogte van ongeveer 30 meter en heeft een brede, ronde kroon. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben een lancetvormige tot eivormige vorm. In de herfst verkleuren de bladeren naar goudgeel en bruin. De eikels van de moeraseik zijn klein en bevatten één of twee zaden.

Geschikt voor vochtige grond

Deze bomen zijn zeer geschikt voor gebruik in moerasachtige gebieden vanwege hun tolerantie voor vochtige grond en hun vermogen om overtollig water op te nemen. Ze worden vaak gebruikt in het natuurbehoud en waterbeheer.

Houtproductie

De moeraseik wordt ook veel gebruikt voor houtproductie. Het hout van deze boom is hard, duurzaam en resistent tegen rotting, waardoor het wordt gebruikt voor allerlei soorten constructie, houten gebouwen, meubels, vloerbedekkingen en in de papierindustrie.

Schaduw in je tuin

De moeraseik is een goede keuze als je meer schaduw in je tuin wil. Een moeraseik kun je gebruiken als dakboom, ook wel parasolboom genoemd. Zet je er een aantal naast elkaar, dan krijg je een mooi schaduwdek. Zo kun je ook genieten van je tuin als het warm is en de zon veel schijnt. Plant je een moeraseik in je tuin, houd er dan rekening mee dat de boom voldoende ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Moeraseik snoeien

De moeraseik kun je het beste snoeien om correcties aan de kroon uit te voeren en de zijtakken weg te halen of in te korten. Is het nodig om de boom flink te snoeien dan kun je het beste wachten tot de maanden vanaf oktober tot december.

Hoe snel groeit een moeraseik?

De moeraseik groeit redelijk snel en bereikt na een aantal jaren een hoogte van 20 meter bereiken. Een moeraseik heeft een rechte stam en mooie horizontale vertakkingen. Koop je een jonge moeraseik om meer schaduw in je tuin te creëren dan kun je er vanuit gaan dat deze na een paar jaar al een flinke hoogte heeft.

Welke verzorging heeft een moeraseik nodig?

Een moeraseik heeft weinig verzorging nodig om te groeien en te bloeien. De moeraseik is gewend aan vochtige grond en kan daarom goed groeien in moerassige gebieden. Houd er echter wel rekening mee dat een teveel aan water de wortels kan beschadigen. De moeraseik is een grote boom die ruimte nodig heeft om te groeien. Plant de boom op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om zijn wortels en kroon te ontwikkelen. De moeraseik groeit het best in een rijke, vochtige grond met een pH-waarde van 6,0 tot 7,0. Als de grond te droog of te arm is, kun je organische meststoffen toevoegen om de bodem te verbeteren.

Foto door Magda Ehlers

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *