Rookmelder

Waar moet je op letten bij het installeren van een rookmelder?

Bij het inrichten van een woning kijkt men vaak voornamelijk naar het interieur. Welke kleur bank past het beste bij de wanden? Ga ik voor een houten vloer of een vloer van pvc? Enzovoorts. Niet iedereen besteed hierbij voldoende aandacht aan de veiligheid van een woning. Het belang van een rook- en koolstofmonoxidemelder wordt hierbij regelmatig onderschat. Wist je dat het gebruik van rookmelders in nieuwe woningen verplicht is? Dat is niet voor niets! Mocht je nog geen melder in huis hebben, dan kun je een rookmelder via ROBBshop kopen. Je hebt deze al snel in huis! Waarop moet je letten bij de montage ervan? 

Geschikte plek zoeken voor een rookmelder 
Het is allereerst belangrijk om op iedere etage tenminste één rookmelder op te hangen. Je kunt de rookmelder in de gang, op de overloop en bijvoorbeeld op zolder monteren. Houd er rekening mee, dat er verschillende soorten rookmelders zijn. Kies je voor een model op batterijen, of ga je voor een bekabeld aangesloten rookmelder? Dat laatste is raadzaam, wanneer je de rookmelder hoog in de nok van de zolderkamer ophangt. Zo hoef je niet eens per jaar een hoge ladder op te klimmen om de rookmelder te kunnen testen. Op de eerste etage en begane grond zal je al snel genoeg hebben aan een huishoudtrap.

Hang de rookmelder niet in de badkamer of keuken 
Soms lijkt het logisch om een rookmelder dicht bij het fornuis of bijvoorbeeld de badkamer op te hangen. Het risico op een brand is zeker in de keuken relatief groot, in vergelijking met andere ruimtes. Dit wordt echter afgeraden, omdat je door de condens in de badkamer en keuken relatief snel met een vals alarm komt te zitten. Niet alleen vervelend voor jezelf, maar zeker ook voor de buren. Het alarm in een rookmelder is goed hoorbaar in en rond je woning. 

Vergeet de koolmonoxidemelder niet 
Zeker in woningen met een cv-ketel op gas en bijvoorbeeld een gaskookplaat in de keuken, is het raadzaam om een koolmonoxidemelder te gebruiken. Een lekkende gasleiding kan grote gevolgen hebben. Wist je dat je in je eigen tong kunt stikken als gevolg van een gaslek? Een koolmonoxidemelder waarschuwt je tijdig! In tegenstelling tot de rookmelder, zou je een koolmonoxidemelder wel in de keuken kunnen gebruiken. Hang deze ook op in de buurt van een gashaard. 

Tip: gebruik slimme thermostaten in huis om de cv-ketel direct uit te kunnen zetten bij een brand en energie te besparen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *