DE STRIJD TEGEN AKOESTIEK – VIA DE WAND

groene akoestiek oranje akoestiek wand akoestiek

Veel nieuwbouw is strak en modern gebouwd en afgewerkt. We houden van strakke gietvloeren, strak gestucte muren, hoge ramen, stalen kozijnen en rust en ruimte, of lees ‘leegte’. Al deze onderdelen hebben gezamenlijk wel een groot nadeel: galm, oftewel er ontstaat een probleem met de akoestiek. Gek word je er van als je nergens enige demping hebt qua geluid. Architectonisch is er al zoveel mogelijk maar de architecten in Nederland willen dit nog niet zo omarmen als bijvoorbeeld in andere landen. Bij de bouw kun je al andere materialen gebruiken. Nu gaan we dus op zoek naar oplossingen achteraf.

In deze blog de zoektocht naar wat je met je wanden kunt doen t.b.v. de akoestiek

AKOESTISCH BEHANG

Er bestaat akoestisch behang. Dit lijkt op glasvezelbehang omdat het scheuren en gaatjes netjes wegwerkt, maar daarnaast is dit behang voorzien van een extra dikke rug met geluidsabsorberende foam. Je ziet er uiteindelijk niks van, en schildert het in de kleur die je mooi vindt. De basiskleur is wit.

glasvezel

www.glasvezelbehangers.nl

Een stuk spannender is misschien niet helemaal 100% akoestisch maar als je behang neemt van een stoffen kwaliteit, zal dit zeker ook meer doen dan een strak glad behang. Op dit moment heeft Arte een paar geweldige opvallende foamachtige stoffen behangontwerpen: de serie Eclips

Eclips

Eclips blauw

AKOESTISCHE PANELEN

Er zijn ook steeds meer mogelijkheden qua akoestische panelen. Rond, rechthoekig, vierkant, het maakt niet uit. Het frame is van aluminium en akoestisch voorbewerkt. De voorkant kan een uni kleur stof zijn of een fotoprint naar keuze. Beide zijn makkelijk te vervangen.

wand akoestiek 1

wand panel bloem

oranje akoestiek

www.incatro.nl

De panels zijn eenvoudig te monteren. Nieuw is het ARTpanel met LED licht erachter:

panel licht

Ook in grote ruimtes kun je er prachtige dingen mee doen.

panelen licht

En een effen paneel gecombineerd met planken?
Dat kan met Blade uit de Snowsound collectie; een akoestisch paneel voorzien van wandschappen, twee vliegen in een klap!

panel plankjes

Houtpanelen met een akoestische werking?

Ja inderdaad ook dat is mogelijk . Egger via www.decovisie.nl  levert houten panelen die geperforeerd zijn en daardoor het geluid beter absorberen. Hout is omwille van zijn verwerkingsgemak en veredelingsmogelijkheden als absorptiemateriaal uiterst geschikt.

hout panel

Een voorbeeld van individuele perforatie levert een speels paneel op.

bloemen panel

bloemen panel detail

AKOESTISCHE KRALENWAND

Mark Jan Meerdink maakt akoestische wanden op maat, gebaseerd op wat er aan akoestisch materiaal beschikbaar is. Hieronder een akoestisch kralengordijn.

kralen wand

www.mjmeerdink.nl

SPEELSE MODULAIRE WANDPANELEN

Behalve puur hout en kraal kun je natuurlijk ook met kleur en geometrische vormen werken.

deco wand

www.baux.se  Een wand als hierboven is samen te stellen uit losse akoestische paneeltjes; hierboven gebruik gemaakt van de volgende kleuren

kleuren panel

Ginko is een uniek speels modulair akoestisch systeem dat de Japanse traditionele cultuur en Europese visie combineert:

groene akoestiek

schelpen panel blauw schelpen panel

http://www.blastation.com/products/acoustic-panels/ginkgo2

En wil je zelf creatief aan de gang dan is er akoestisch vilt te koop in vele kleuren. Decovilt akoestisch vilt is een 100% wolvilt. Een pracht product: het is lucht doorlatend, warmte isolerend, geluid absorberend en brandwerend. Wol verbetert de luchtkwaliteit en het comfort. Dus je wint nog meer dan een oplossing voor je galm.

vilt

www.akoestiekpro.nl

NATUURLIJKE WANDPANELEN

En helemaal van nu zijn de natuurlijke wandpanelen. Denk eens aan mos of kurk. Deze dempen het geluid ook. De moswand ben ik al een paar keer tegengekomen, maar op één locatie stonk het mos zo dat ik genezen ben en het niet eens meer wil uit proberen. De kurken wand ken ik nog van vroeger. Een koude buitenmuur voelt meteen ook een heel stuk warmer. Dus je realiseert er meer mee. Maar los van de functionaliteit heeft het ook wel een hele warme en bijzondere uitstraling.

En dan nog één Zweeds ontwerp: Silent trees. Het materiaal dat wordt gebruikt in de akoestische panelen van Silent Trees is veenmos. Het is 100% ecologisch en akoestisch uiterst effectieve (klasse A) met een unieke visuele textuur.

wand

www.innofusor.com

NOG MEER WETEN OVER AKOESTIEK?

Mijn volgende blog zal ingaan op andere akoestiek oplossingen. En goed googlen levert je altijd meer mogelijkheden en details op. Wil je nu nog meer over akoestiek ter inspiratie zien? Neem dan een kijkje op mijn Pinterest bord akoestiek

Groetjes en tot in mei!

Marie-Jose

puur binnen

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *