Waar moet je aan denken bij het kopen van nieuwe tuinverlichting?

Ga je binnenkort verhuizen en moet je de gehele tuin opknappen? Of heb je net een tuin aangelegd? Dan moet de finishing touch waarschijnlijk nog komen. Namelijk: de tuinverlichting. Een essentieel onderdeel van iedere tuin. Dat verhoogt niet alleen de functionaliteit van jouw plekje buiten, maar zorgt ook voor meer sfeer. 


Toch is het kopen van nieuwe tuinverlichting niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het aanbod is immers erg groot. Waar kies je dan voor? Hoe maak je de juiste beslissingen? Waar moet je eigenlijk aan denken bij het kopen van tuinverlichting? Dat alles lees je in dit artikel. 

Slimme verlichting 


Duurzaamheid speelt natuurlijk ook in de tuin een belangrijke rol. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat verlichting onnodig aan blijft staan? Er zijn genoeg mensen die in de avond een lamp aan zetten buiten, deze vervolgens vergeten, zodat die de nacht en de volgende dag constant blijft branden. Zonde!

Daarom gaat de voorkeur meestal naar slimme verlichting. In de voortuin zou je bijvoorbeeld voor een lamp met bewegingssensor van lightpro kunnen kiezen. Deze springen enkel aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dat bespaart niet alleen energie, maar is ook nog eens een goed afschrikmiddel tegen potentiële inbrekers. 

De waterdichtheid 


Houd er daarnaast goed rekening mee dat de verlichting buiten ook goed nat kan worden. Zeker als deze op een open plek hangt. Let daarom altijd op de waterdichtheid van de lamp. Hoe waterdicht deze precies moet zijn, is geheel afhankelijk van de locatie van de lamp. Als deze bijvoorbeeld onder een afdakje hangt, is de kans groot dat het minder waterdicht moet zijn. Wil je weten hoe waterdicht de lamp is? Let dan op de IP-waarde. Wanneer je lampen koopt die specifiek voor de tuin zijn bedoeld, dan is dit verder niet nodig. Deze hebben altijd een IP-waarde die toereikend genoeg is voor het gebruik buiten. 

De lichtkleur van de lamp 


Dan is ook nog de lichtkleur van groot belang. Deze bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de lamp. Hoe warmer het licht, hoe sfeervoller de tuin zal worden. Bedenk dus goed wat de voornaamste functie van de lamp is. Als dit is om sfeer te brengen, kies je voor warmer licht. Bij functioneel licht kies je juist voor iets witter licht. De lichtkleur wordt altijd uitgedrukt in Kelvin. Dit is op de verpakking zichtbaar. Hoe hoger de Kelvin, des te witter het licht. 

Foto door Gizem Özkan: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/lichten-ramen-reflectie-bars-15292197/

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *