huizenmarkt

Voordeel van gekte op de huizenmarkt

Als je op dit moment een huis wilt kopen zul je veel geduld moeten hebben. De huizenmarkt staat op zijn kop. Iedereen in de branche heeft het druk. Zo weet ik dat makelaar Venlo het zo druk heeft dat ze een max moeten zetten op het aantal bezichtigingen. En niet alleen in Venlo, overal in het land is het druk. Veel makelaars hanteren een max van 25 bezichtigingen per woning. Als je op zoek bent naar een huis moet je dus heel veel geluk hebben wil jij de gelukkige worden. 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

We begrijpen allemaal dat als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een nieuwe woning dat je niet lang wilt wachten. Je wilt zo snel mogelijk verhuizen. Echter in deze tijd wordt dat moeilijk. Er is weinig aanbod en veel vraag. Daarnaast wordt er tegenwoordig bij ruim 70% van de woning overboden. De vraagprijs wordt tussen de 5 tot 12% overboden. Dit is heel erg afhankelijk van de regio waarin je zoekt. In de regio Venlo wordt er al 15% overboden. Terwijl het in Amsterdam “maar” 5% is. 


Als je zoektocht naar een huis langer duurt betekent dit wel vaak dat je langer kan sparen. Hierdoor geef je jezelf de mogelijkheid om op de langere termijn meer te kunnen overbieden. 

Naast een buffer biedt het langer wachten op je droomhuis nog een voordeel. Hoe meer woningen je bezichtigt hoe duidelijker je doel wordt. In elke woning zul je wel iets zien wat wel of niet bij je past. Misschien droomde je altijd al van een open keuken maar hoe meer je er ziet hoe meer je je afvraagt of dat nog wel bij je past. Of die regendouche, misschien toch niet zo handig als je kleine kinderen hebt. Dan heb je liever een bad. 

Het beste alternatief

Maar wat als je het lange wachten zat bent? Als je echt snel meer ruimte nodig hebt? Kijk dan is naar de mogelijkheden die je huidige woning bieden. Want als huiseigenaar heb je ook voordeel aan de hogere verkoopprijzen. Misschien kan je je hypotheek wel verhogen en kan je op die manier je huis verbouwen. Eindelijk die aanbouw of die dakkapel op zolder zodat je daar extra kamers kan maken. De taxateur Venlo kan je helpen met een goed taxatierapport. Met een duidelijk rapport inclusief je verbouwingsplannen kan je naar de bank. Je verhuisplannen kunnen dan voor de komende jaren in de kast. Dit biedt je de mogelijkheid om de plek waar je nu gelukkig bent aan te passen aan je huidige woonsituatie. Zo kan je blijven wonen op een plek waar je al gewend bent en waar je misschien liever niet weggaat. 

Wil je echter echt weg dan hebben we nog een paar tips voor je die je zoektocht misschien kunnen bespoedigen:

  1. Neem een aankoopmakelaar in de arm
  2. Verspreid briefjes in de buurt waar je woont met de vraag of ze van tevoren willen informeren als ze hun huis gaan verkopen. Dit kan je positie in de wachtrij vergroten. Je hebt iets meer voorkennis. 
  3. Neem nog een keer contact op met je hypotheekverstrekker en vraag wat je max is. Wie weet zijn de regels wel iets veranderd wat je de mogelijkheid biedt om meer te overbieden.


Nog 1 laatste tip, probeer in ieder geval te genieten van je zoektocht naar een nieuwe woning. Het kan erg frustrerend zijn als je er steeds naast zit. Als elke keer het huis waar je al verliefd op was naar de hoogste bieder gaat en jij bent dat niet. Maar omdat dit nu eenmaal van deze tijd is raden we je aan de tijd te nemen van je zoektocht. Jouw droomhuis komt echt. Het vraagt alleen een beetje geduld.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.