Vloerverwarming aanleggen? Schaf een verdeler aan! 

Vloerverwarmingen zijn een geweldige manier om jouw huis warm te houden. Maar ze hebben ook andere voordelen. Zo kunnen ze luchtverwarming vervangen.

Naast het verwarmen van jouw voeten op koude winterochtenden, kan stralingswarmte worden gebruikt om jouw hele huis te verwarmen. Als je een nieuw huis bouwt of overweegt je vloer te vervangen, overweeg dan om vloerverwarming toe te voegen. 

Zoek jij naar een slimme manier om de ruimtes in jouw huis warm te krijgen? Met behulp van een vloerverwarmingsverdeler wordt het water in de buizen met een constante temperatuur verdeeld, door het water gelijkmatig rond te pompen. In dit artikel leggen we uit wat een verdeler is en zetten we alle voordelen voor je op een rij! 

Temperatuur verdelen 

Hoewel vloerverwarming een zeer efficiënte verwarmingsmethode is, kunnen er zonder verdeler mogelijk temperatuurverschillen ontstaan. Wanneer je overweegt om vloerverwarming toe te passen, kies er dan voor om een verdeler aan te schaffen. De vloerverwarming verdeler vormt namelijk het hart van het systeem en laat het water gelijkmatig rondstromen in de groepen. Daarbij wordt het water op een constante temperatuur gehouden, waardoor de warmteverschillen in de kamers aanzienlijk kleiner zullen worden.

Type verdelers

Wil jij een vloerverwarming verdeler kopen? Afhankelijk van de warmtebron kun je gebruikmaken van een verdeler met of zonder pomp. Om te bepalen welk type je nodig hebt, is het allereerst slim om naar het type verdeler te kijken. Zo kun je kiezen uit twee varianten: een verwarmingsverdeler met pomp en een zonder pomp. De variant met pomp is onder meer geschikt voor CV-ketels en zonneboilers.

Voordelen van een verdeler
Het type verdeler dat je kunt selecteren, is dus afhankelijk van de warmtebron. Als je over een CV-ketel beschikt, is het belangrijk dat deze is uitgerust met een pompmodule. Wil je vanuit de basis meer regelingsmogelijkheden hebben? Kies dan voor de comfortverdeler. Deze stalen variant is voorzien van een energiezuinige A-label pomp en een thermostaatventiel met een capillair, waarmee je zelf de temperatuur bepaalt die de vloer ingaat. 

Verdelers voor warmtepomp
Als je in het bezit bent van een warmtepomp, zijn er vier soorten die geschikt zijn om aan te sluiten. Naast RVS en kunststofvarianten kun je kiezen voor comfort- of kunststofverdelers met een energiezuinige pomp. De comfortvariant is door haar balans-inregelventiel bij uitstek geschikt voor gebruik in combinatie met HR CV-ketels en lage temperatuurverwarming. Met behulp van het inregelventiel kan het bijmengen van het retourwater worden geregeld, waardoor deze uitermate geschikt is om toe te passen bij temperatuurverwarming.

Stel een legplan op 

Voordat je tot aanschaf overgaat, is het belangrijk om eerst een plan op te stellen. Met behulp van een legplan van een vakspecialist krijg je een duidelijk overzicht hoe de vloerverwarmingsbuizen in de ruimte moeten lopen. Dit projectplan wordt vaak aangeboden bij de afname van een complete vloerverwarmingsset, dat bestaat uit een verdeler, buis en een ondervloer. Het is hierbij belangrijk om aan te geven wat de plaats van de verdeler moet zijn, zodat alle groepen door de specialist uitgetekend kunnen worden.  

Met de bovenstaande tips ben je helemaal klaar om jouw woning optimaal te verwarmen! 

Foto door olia danilevich via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *