soort trappen

Verschillende soorten trappen: de voor- en nadelen op een rijtje!

De meeste woningen in Nederland bestaan uit meerdere verdiepingen, waardoor iedere woning wel voorzien is van één of meerdere trappen. Bij het kiezen van een trap heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Voor elke ruimte in huis is er wel een geschikte trap te vinden. Maar welk type trap is de beste keuze? Wij hebben in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de populairste trapsoorten op een rijtje gezet.

Steektrappen

De steektrap is een rechte trap die bestaat uit twee zijkanten en meestal 12 tot 14 traptreden. Deze eenvoudige trap is razend populair. Bijna elke rechte trap in huis is dus een steektrap. Echter wordt er met de term steektrap vaak een rechte trap dat wat steiler is bedoeld. Ofwel een molenaarstrap. Deze steile rechte trappen worden veelal toegepast op de vliering of ter vervanging van een vlizotrap. Het grote voordeel van dit type trap is dat die erg comfortabel is. Daarnaast kan je gemakkelijke grote spullen naar boven dragen omdat er geen bochten in de trap zitten. Naast deze voordelen is misschien nog wel het belangrijkste voordeel van steektrappen de lage prijs. De steektrap behoort namelijk tot één van de meest goedkope trappen. Het enige nadeel van een steektrap is dat die een relatief groot oppervlakte inneemt, waardoor deze trap minder geschikt is bij weinig ruimte. Overtuigd van een steektrap? Bekijk de steektrappen van Houtcompleet die als bouwpakket geleverd worden.

Spiltrap/wenteltrap

Een belangrijke eigenschap van een spiltrap is dat dit model ruimtebesparend is. Een spiltrap neemt namelijk weinig ruimte in, waardoor de volledige trap zelfs op een 1 vierkante meter oppervlak geplaatst kan worden. Ideaal als de ruimte beperkt is. Een van de kenmerken van de draaitrap is de spil. Dit is de centrale paal waar omheen de traptreden bevestigd worden. Het nadeel van een draaitrap is dat de trap minder comfortabel te gebruiken is. 

Kwartslagtrappen

Een trap met een kwartslag is in verschillende varianten mogelijk. Soms heb je onder een kwartslag en soms boven. In sommige gevallen zelfs beide. Dit type neemt een stuk meer ruimte in als de steektrap of een wenteltrap, maar in sommige situaties is een kwartslag trap de enige passende oplossing om op een makkelijke manier de trap op te komen.

Na het lezen van bovenstaande voor- en nadelen van verschillende trapsoorten overtuigd? In de webshop van Houtcompleet.nl heb je ruime keuze uit veel verschillende soorten trappen. Alle trappen worden als bouwpakket geleverd.

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *