Zo snel mogelijk rioolgas verwijderen

De zwavelverbindingen H2S, waterstofsulfide of zwavelwaterstof is het gas van rotte-eieren lucht of rioollucht. Het is niet alleen een penetrante vieze lucht, maar in hoge concentratie giftig. Heb je in de woning hier last van dan wil je liefst direct deze ei geur verwijderen.

Proces van verrotting
De geur die naar rotte eieren ruikt wordt meestal veroorzaakt door een verrottingsproces. Veelal is het een proces die vanuit het riool of afvoerbuis ontstaat door het rotten van zwavelhoudende en organische stoffen. In feite is het een fermentatie veroorzaakt door organisme die waterstofsulfide afgeven. Hetzelfde gebeurt bij dode dieren. De kadavers gaan rotten en tijdens het rottingsproces komt er waterstofsulfide vrij. Kruipruimte en spouwmuren zijn dikwijls de plekken van dood ongedierte.

Ernstige gezondheid risico’s
De geur mag niet onderschat worden. Zwavelwaterstof veroorzaakt hoofdpijn, duizeligheid en oogklachten. Afhankelijk van de concentratie en duur van blootstelling kunnen er blijvende gezondheidsklachten ontstaan. Dit komt voornamelijk omdat het gas de zenuw prikkelt. Het is dan ook zaak om meteen actie te ondernemen bij constatering van deze geur. Een expert kan de concentratie meten en beoordelen of een woning nog bewoonbaar is of niet.

Bron van ellende opsporen
Uiteindelijk zal de bron van de rotte eieren lucht opgespoord worden. Dit gebeurt door luchtonderzoek en het nemen van monsters. Is de bron opgespoord dan kan het probleem snel worden opgelost. De woning dient in ieder geval langdurig geventileerd te worden. Zwavelwaterstof komt niet alleen voor in woningen maar wordt soms ook in de auto aangetroffen.

Vooral tijdens warm weer kan er een rotte eierengeur in de auto hangen. In negen van de tien gevallen komt de lucht vanuit de airconditioning. Het wordt veroorzaakt door micro organismen. Het is dan zaak om te desinfecteren. Hetzelfde geldt voor het pollenfilter die regelmatig vervangen dient te worden. De auto dient altijd geventileerd te worden met de minimale stand op recirculatie. Meestal heeft de penetrante geur te maken met slecht onderhoud.

Foto door Lisa Fotios via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *