Van de Romeinen tot in je woonkamer

Heb je het in de gaten? Je voelt je meer op je gemak in een prettige omgeving. Je ademhaling wordt rustiger, net als je gedachten en zenuwtrekjes. Maar ook je energie en ambities komen dan naar boven. Wat een prettige omgeving is, is voor iedereen anders.

Godsdiensthuizen

Als in een prettige omgeving jouw energie en geloof in jezelf naar bovenkomt, hebben architecten daar natuurlijk allang op ingespeeld. Door de jaren heen waren architecten gedreven om een veilig thuis te bieden aan gelovigen.

Groot, open, gestructureerd, een neutrale basis waarop fragmenten uit een leven vorm krijgen in kleur en vorm. Het zijn elementen die ook hun weg vonden naar kantoren en woningen.

Natuurlijk

In architectuur zien we de idealen van de maatschappij weerspiegeld. Als idealen verschuiven, ontwikkeld de architectuur dus ook. Van godsdienst, naar industrialisatie en als tegenreactie daarom de natuurlijke vormen van de art nouveau rond 1900.

Bij de industrialisatie hoorden grote steden en veel binnen zitten. Bergen waren maar eng en vooral onhandige dingen die wegen en spoorrails in de weg stonden. Tot de opkomst van het naturalisme met als grote voorgangers Gaudi en Horta. Gebouwen werd versierd met lelies, hokkerige arbeiderswoningen werden aangepast en de bergen werden een favoriete vakantiebestemming.

barcelona woonkamer

Orde en chaos

In de loop der jaren hebben we geleerd dat te veel orde saai wordt. Een kantoorgebouw met allemaal dezelfde ramen inspireert aan de buitenkant al niet, laat staan als elke vloer ook nog eens dezelfde plattegrond heeft. Tegelijkertijd vinden we regelmaat en herkenning ook best prettig. De guldenmiddenweg wordt door architecten steeds vaker gevonden. Of teruggevonden. Want de Romeinen bouwden natuurlijk ook al met grote bogen in de plint tot kleine boogjes in de top van het gebouw.

Thuiskomen

Hoe fijn zou het zijn als jij je thuis op je allerprettigst zou voelen!? Ga daarvoor eens na in welke openbare gebouwen en ruimte jij je happy voelt. Hoeveel orde kun je daar ontdekken? En welke materialen? Welke kleuren?

Om ons prettig te voelen in huis, spelen we met vormen, kleuren en materialen. Hou voor het gevoel van orde eens 1 onderdeel vast en speel met de rest. Bijvoorbeeld: alle stoelen in huis hebben een buizenframe en ribbekleding, maar de vorm en kleuren mogen verschillen. Of heb jij dat toch liever alles rood, maar in verschillende materialen?

 

EVELINE MOS

The joy of coming Home

+31 (0)6 262 08 519

Beelden: Eigen foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *