Tool Time Tip: De slagmoersleutel

Ben je als fervent klusser vaak met bouten en moeren in de weer? Ben je de fietsenmaker voor het hele gezin of zelfs de hele buurt? Of wissel jij zelf de zomer- en winterbanden van je auto? Dan is de Slagmoersleutel iets voor jou.

Wat is een slagmoersleutel?

Een slagmoersleutel is speciaal ontworpen om bouten en moeren vast en los te draaien. Nou kan je denken, dat kan toch ook met een doppenset, maar als je eenmaal een paar moeren hebt aangedraaid met een slagmoersleutel, dan weet je hoe fijn dit apparaat werkt.

slagmoersleutels nemen al het zware en onhandige draaiwerk voor je uit handen, waardoor je veel sneller en moeiteloos elke klus met bouten en moeren aankan.

Type slagmoersleutel

Er zijn drie soorten slagmoersleutels verkrijgbaar en dat heeft alles te maken met de aandrijving van de slagmoersleutel. Je kan er voor kiezen om een slagmoersleutel op accu aan te schaffen, of gewoon met een stekker, of je kiest voor een slagmoersleutel aangedreven door perslucht.

Na een keuze van aandrijving, is het ook van belang dat je kijkt hoeveel vermogen, dus hoe sterk, je slagmoersleutel is. Dat wordt bij slagmoersleutels aangegeven in maximale koppel, uitgedrukt in Newton meter. Zonder helemaal in detail te moeten treden kan je natuurlijk bedenken, hoe groter de koppel, hoe sterker de machine, hoe meer kracht je kan zetten op je bouten en moeren. 

Nu je weet wat voor een type slagmoersleutels er zijn, kan je een keuze maken voor welke het beste bij jouw klus past. Wil je incidenteel iets los of vast kunnen draaien, zonder snoer, dan kan je kiezen voor een accu slagmoersleutel. Er wordt wel vaak beweerd dat deze slagmoersleutels minder koppel hebben, maar daar wordt door fabrikanten hard aan gewerkt. Op dit moment zijn er al professionele accu slagmoersleutels die kunnen concurreren met pneumatische slagmoersleutels.

Het nadeel van een accu is natuurlijk dat je hem af en toe moet opladen en je zal zien, dat dit altijd tijdens je klus is. Ben je van plan om een slagmoersleutel heel vaak te gebruiken, dan kan je kijken naar een pneumatische slagmoersleutel. Pneumatische slagmoersleutels werken op luchtdruk, dus daar heb je een compressor voor nodig. Het is dus wel wat ongemakkelijk, omdat je er nog een extern ding bij moet hebben die ruimte inneemt, maar je zal zien, dat als je gaat voor een pneumatische slagmoersleutel, je vanzelf gaat uitbreiden op je perslucht gereedschap. Spijkeren, boren, schroeven en natuurlijk banden oppompen, het kan allemaal met perslucht en dus met één apparaat.

Kortom, of je nu gaat voor het zware werk, of zo nu en dan aan een brommer of auto sleuteld, er is alijd een slagmoersleutel voor jouw klus.

Afbeelding van Tool Guy via Pixabay 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *