nieuwe tuin

Tips voor het aanleggen van een nieuwe tuin

Als je een nieuwe tuin wilt aanleggen dan heb je keuze uit allerlei elementen die je kunt toepassen. Daarnaast is het belangrijk om niet zomaar een nieuwe tuin aan te leggen, maar eerst een goed tuinontwerp te maken. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Wil je bestrating of liever gras? Een vijver? Voor welke beplanting kies je? In dit artikel helpen we je op weg met een aantal tuinelementen die je kunt verwerken in je tuinontwerp.  

Bestrating: natuursteen of keramische tegels?

Je tuin bestraten, sommige mensen vinden het geweldig, andere mensen niet. Je tuin bestraten is onderhoudsvriendelijk, maar het maakt je tuin erg warm in de zomer. Stenen nemen namelijk de warmte op. Kies je toch voor bestrating denk dan eens aan keramische tegels. Het voordeel van keramische tegels is dat ze niet verkleuren door de zon. Daarnaast zijn keramische tegels bestand tegen vorst en vochtafwerend. Tegels van natuursteen zijn ook een optie. Deze tegels zijn stijlvol en makkelijk te onderhouden. Er zijn verschillende soorten tegels van natuursteen. Graniet, leisteen en basalt zijn materialen die veel worden gebruikt. 

Kunstgras of echt gras?

Een mooi grasveld in de tuin is prachtig. Zowel echt gras als kunstgras hebben voordelen. Het voordeel van echt gras is dat het je tuin koel houdt in de zomer en dat het beter voor het milieu en de biodiversiteit is. Echt gras heeft veel onderhoud nodig. Dat is een flink nadeel. Je moet het besproeien, opnieuw inzaaien en maaien. Heb je hier geen zin in? Dan is een kunstgras een goede optie. Kunstgras ziet er altijd mooi uit en heeft weinig onderhoud nodig. Kunstgras is ook een ideale oplossing als je last hebt van hooikoorts. Ben je op zoek naar kunstgras, kijk dan op Kunstgrasnet.nl voor de mogelijkheden. 

Wel of geen vijver in de tuin

Een vijver is prachtig in een tuin, maar moet wel passen bij je situatie. Als je kleine kinderen hebt is een vijver wellicht niet zo handig. Kies je voor een vijver, neem dan een goed werkend filter, dan valt het onderhoud mee. Bij een vijver met vissen is een filter essentieel als je een heldere vijver wilt. Maak van tevoren een tuinplan en kijk waar de vijver het beste tot zijn recht kom in je tuin en hoe groot deze moet zijn. 

Beplanting in de tuin

Het kiezen van planten is moeilijk. Je moet namelijk rekening houden met dingen zoals bloeitijden, de hoogte van de planten en de plek in de tuin. Sommige planten hebben veel zon nodig, andere weinig. Daarnaast moeten de planten zo gepositioneerd worden zodat alles een geheel wordt. Doe eerst grondig onderzoek en verdiep je in verschillende planten. Wil je graag klimplanten die de schutting begroeien, dan kun je denken aan blauwe regen. Een schitterende plant met prachtige blauwpaarse bloemen. Ligt je tuin op het zuiden en heeft deze veel zon? Kies dan voor planten die van zon houden zoals hortensia’s of Japans bloedgras. Ook kruiden zoals lavendel, rozemarijn, salie en tijm doen het goed in de zon. Bijkomende voordelen zijn dat ze voor een heerlijke geur zorgen en dat je al deze kruiden ook kunt verwerken in de meest uiteenlopende gerechten. 

Photo by Petar Tonchev on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *