badkamer inrichten

Technische aandachtspunten voor het opnieuw inrichten van een badkamer

Een badkamer is een belangrijke plek in huis. Zeker met kinderen is het ook een plek die constant in gebruik is. Na een jaar of 10, 15, is een badkamer dan ook over het algemeen aan een update of vervanging nodig. Je kunt dan de badkamer opnieuw gaan inrichten. Dat kun je doen zonder grote bouwkundige wijzigingen en met grote bouwkundige wijzigingen.

In het eerste geval laat je de indeling van de badkamer voor wat het is. Je vervangt bijvoorbeeld de wasbak, de douchebak en eventueel het bad en de tegels. Qua leidingwerk hoef je op dat moment helemaal niets te veranderen, want de aansluitpunten blijven gelijk. Wil je het bad verplaatsen en de douche op een andere plek onderbrengen? Of wil je een jacuzzi inbouwen?

Dan raden we je aan om goed na te denken over de indeling en om een aantal technische aandachtspunten in ogenschouw te nemen. Daarmee voorkom je vervelende problemen als lekkages of schimmel. Welke technische aandachtspunten moet je in ieder geval in ogenschouw nemen?

Zorgen voor een goede ventilatie
Als je de badkamer opnieuw opbouwt, moet je er in ieder geval voor zorgen dat er in de badkamer voldoende ventilatie mogelijk blijft. Dat kan je doen door een mechanische ventilatie op de goede plek in te bouwen. Zeker als je gaat uitbreiden of er meer vocht in de badkamer kan blijven hangen, is het zaak om te zorgen voor een extra sterke ventilatie.

Let op de leidingen
Het leidingwerk is cruciaal. Laat je altijd adviseren door een loodgieter uit Haarlem op het moment dat je leidingen gaat verleggen of dat je andere aansluitpunten nodig hebt. Dit geldt zowel voor de toevoer als voor de afvoer leidingen. Als er sprake is van een toilet in de badkamer, moet je ook rekening houden met de positie van de riolering.

Elektriciteit en vocht
Altijd een gevaarlijke combinatie. Je moet er dus bij het inrichten van de badkamer rekening mee houden dat de elektriciteit op een veilige, droge plek de badkamer binnen komt en daarna op de juiste manier wordt doorgeleid. Zorg in ieder geval dat er niet eenvoudig vocht bij kan komen, dat voorkomt kortsluiting.

Let op de gewichtsverdeling
Zeker als je een ligbad en een wasmachine in de ruimte hebt staan, kan het geen kwaad om even te controleren in hoeverre de constructie het totale gewicht kan dragen. Over het algemeen levert het geen probleem op, maar dat is wel iets om te controleren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *