tapijt marc janssen

Tapijt in het interieur

Mijn favoriete “accessoire” is het tapijt. Zonder twijfel.

In winkels en in de media worden tapijten vaak ingedeeld in de categorie “accessoire” maar in mijn beleving doen we dit onmisbare item in ieder interieur daarmee veel kort. Ik zie en benader het vloerkleed namelijk als basisstuk.

Het inrichten met een tapijt geeft veel voordelen. Ten eerste brengt het optisch en letterlijk verbinding tussen de meubelstukken die direct in contact staan met het tapijt. Hiermee wordt voorkomen dat meubelstukken gaan zwemmen. En met zwemmen bedoel verloren raken in de ruimte. Het bakent veilloos een hoek af. Dit geeft duidelijkheid en rust.

tapijt

Daarnaast werkt stof enorm geluidsdempend. Het heeft een positief effect op de weerkaatsing van geluid in een ruimte waardoor het minder hol klinkt. Dit komt de beleving van de ruimte enorm ten goede. Direct wanneer je een ruimte binnenkomt, valt de manier waarop geluid er klinkt je op. Onbewust zul je een hol klinkende ruimte als minder gezellig of kil ervaren. Dit benadrukt dus hoe belangrijk dit voordeel is.

Tapijten zijn er in vele verschillende stijlen, kleuren en formaten. Persoonlijk vind ik het erg leuk om de stijl en/of kleur van het kleed te laten contrasteren met de rest van het interieur waarmee je een verrassend effect creëert. Maar een perfect op kleur en stijl afgestemd exemplaar brengt weer veel rust in een interieur dus het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Naast alle besproken voordelen voelt een tapijt ook gewoon erg lekker. Het geeft extra woonplezier. En dat is voor de meeste mensen toch nog wel de grootste reden om voor een tapijt te kiezen.

Zelf heb ik een aantal jaren bij een toonaangevend tapijtenleverancier gewerkt en de rede die ik vaak hoorde om niet voor een tapijt te kiezen was dat het niet praktisch zou zijn met kinderen en/of huisdieren. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een hoogpolig en effen exemplaar zou wellicht een minder geschikte keuze zijn. Maar in dit geval zou een laagpolig, gemêleerd of klassiek exemplaar uitstekend passen. Een kwalitatief goed tapijt is voorzien van de originele vetlaag die vuil afstoot waardoor deze erg lang schoon blijft. Wanneer het na een aantal jaren wel wat vuiler wordt kun je het prima laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf die het tapijt op een natuurlijke manier reinigt waardoor de vetlaag zoveel mogelijk in tact wordt gelaten. Daarna heb je er weer jaren plezier van.

Een kwalitatief goed tapijt is niet goedkoop. Daarom is het raadzaam je goed te laten informeren. Laat je inspireren en maak je interieur ook helemaal af met een prachtig tapijt.

Gespecialiseerde tapijtleveranciers die ik persoonlijk kan aanraden zijn: Marc Janssen, Rozenkelim.nl en vloerkleden.nl

Geschreven door Wieke Albers van Home-inc.nl

rozenkelim

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *