Hoe kan ik de tafel mooi dekken?

Een blog over de tafel dekken voor gasten, diëten en de leukste kookboeken.

Geef jij vaak etentjes? Nodig jij graag familie en vrienden uit om bij jullie thuis te komen eten? Vindt je het dan net als mij ook zo leuk om extra uit te pakken? Wil je dan ook de tafel mooi dekken in de stijl van de gerechten die je gaat maken? Ik laat je in deze blog een paar leuke voorbeelden zien.

En de tafel leuk dekken is de komende feestdagen nog belangrijker want vanwege corona kunnen we waarschijnlijk niet buiten de deur eten. Ook mogen we niet veel mensen uitnodigen. In huiselijke kring moeten we er dus echt een feestje van maken.

Sushi tafel dekken

Je bent dol op sushi of je vindt het afschuwelijk. Aan alle sushi restaurants te zien zijn toch wel erg veel Nederlanders dol op Sushi.

Steeds meer mensen hebben ontdekt dat je ook thuis sushi kan maken. Het vergt wat oefening maar als je het kan is het super leuk. Het voordeel van sushi eten is de relaxte sfeer die er hangt. Je kan al om 16.00 uur starten en gezellig de hele avond aan tafel blijven zitten. Gezellig kletsen en ondertussen geniet je van al die heerlijke sushi. Of nog leuker, maak de sushi samen met je gasten.

En sushi serveer je niet op een standaard servies. Als je zelf sushi maakt verdient dit het om op een leuke manier gepresenteerd te worden. Zoals dit sushi servies:

Hollands dineren

Ik ben dol op stamppot en vind het ook leuk om aan onze gasten een stamppot buffet te serveren. Gewoon drie schalen met verschillende stamppotten: boerenkool, zuurkool en hutspot. Daarbij schaaltjes met rookworst, spekjes en amsterdamse uitjes. Natuurlijk mag ook een goede jus niet ontbreken.
Nu kan je gewoon alles op tafel zetten maar ik vind het dan leuker om in het thema Holland te blijven. Serveer je stamppot op het oerhollandse Delfts blauw, wel in een modern jasje.

Dineren met een sjiek tintje

Niet iedereen heeft de ruimte en het budget om verschillende soorten servies in huis te hebben. Wij hebben het geluk dat we een schuurtje hebben waarin we een kast hebben voor wat extra kookspullen. Onze keuken biedt niet heel veel opbergmogelijkheden dus de broodbakmachine en extra pannen hebben wij in de schuur staan.
Iets wat maar weinig ruimte vraagt maar wel veel verschil maakt is een bijzonder bestek zoals deze koperen. Door deze te serveren met standaard witte borden en een mooi servet creëer je gelijk al een sjieke tafel. Paar bijzondere gerechten er op en iedereen heeft het gevoel alsof hij in een 4 sterren restaurant eet.

Netjes geserveerd

Nu kan je heerlijk gekookt hebben maar opdienen in je standaard pannen staat een beetje raar als je visite hebt. Dat kan wel als je een mooie Le Creuset pan hebt maar normaliter zijn de meeste pannen nu niet echt geschikt als sjiek opdekmateriaal. Daarbij lijkt het dan net alsof je de dagelijkse maaltijd op tafel zet en het was de bedoeling dat we voor onze vrienden en familie net even een stapje verder gingen.
Nu is er genoeg aanbod als je gaat voor een serveerschaal maar je kan nog net dat stapje verder gaan. Wat dacht je van deze leuke schaaltjes van Cosy & trendy die je presenteert op een draaiplateau. Leuk voor tapas maar ook ideaal voor bij het gourmetten.

Servetten

Nog een simpele en goedkope manier om je tafel net iets extra’s te geven: een leuke servet.
Neem dit servet met een Italiaans design , superleuk om deze te gebruiken als je een italiaanse maaltijd serveert.

Naast een servet geeft ook een bijzonder tafelkleed gelijk al een andere sfeer.

Misschien heb ik je wel geïnspireerd om de tafel leuk te dekken maar ben je nu inspiratieloos wat betreft het diner zelf. Ik zal mijn top vijf aan kookboeken met je delen:

1. Jamie Oliver 5 ingrediënten

Een boek vol met makkelijk maar smaakvolle gerechten. De titel zegt het al, elk recept heeft niet meer dan 5 ingrediënten. Ideaal dus want dit betekend vaak ook dat je maar weinig tijd nodig hebt om een gerecht te koken.

Mijn favoriet is de sticky kip of de varkensburger met blauwe kaas.

2. Foodsisters

Op dit moment volg ik het koolhydraatarm dieet van de Foodsisters. Een dieet met kant en klare weekmenu’s waardoor ik niet na hoeft te denken over hoe en waat. Het voordeel is dat ik mij dan na mijn lunch al kan verheugen op mijn tussendoortje waardoor ik minder ga snoepen. Ik volg het dieet nu 5 weken en ben 4 kilo afgevallen. Ondanks dat ik op mijn voeding let heb ik geen honger en daar ben ik erg blij om. Tevens is het goed te combineren met mijn gezin want voor hun voegen we gewoon koolhydraten toe.

3. Thais kookboek

Laatst waren wij bij de Streetfoodbar in Amersfoort gaan lunchen. We hebben daar echt heerlijk Thais gegeten. Toen we later aan het winkelen waren kwamen we het kookboek Selamat Makan tegen. Een kookboek met recepten van Bali. We raakte geïnspireerd door de foto’s en de makkelijke gerechten. ’s Avonds hebben we meteen uit het boekje gekookt. Het is zeker een kookboek welke we vaak zullen gaan gebruiken als we visite krijgen.

4. BBQ kookboek

Afgelopen week hebben we een nieuwe bbq gekocht. We hadden een hele kleine van Jamie Oliver. Hij werkte prima maar voor een gezin met 6 personen net te klein. Ook heb ik het idee om deze zomer meerdere keren een groot gezelschap uit te nodigen om te komen bbq-en dus er moest een andere bbq komen. Groot voordeel is dat we bij deze bbq ook een workshop gaan krijgen. Ondanks de workshop ben ik nog wel op zoek naar andere leuke ideeen. Dit bbq boek staat daarom op mijn verlanglijst.

5. Rudolph van Veen bakboek jonge bakkers

Onze kinderen zijn dol op bakken. Het liefst rennen ze elke weekend naar de winkel om thuis te komen met een pak koopmans. Om toch wat meer afwisseling in hun bakpatroon aan te brengen hebben we ze met Sinterklaas het kookboek Rudolph & de jonge bakkers gegeven. Niet alleen onze kinderen hebben er al veel leuke recepten uitgehaald. Mijn moeder gaat binnenkort de bolussen voor mijn vader maken.

Zoals je ziet hoef je niet de deur uit om lekker te eten. Ook thuis kan je je gasten heel erg goed verwennen. Met een paar kleine aanpassingen zullen je vrienden en familie zich ook bij jou thuis in een restaurant wannen. Door net dat extra te doen met een servies, bestek of servet maak je van de maaltijd een echt feestmaal.

Laatste tip: Heb je restjes over bewaar deze dan afgesloten in goede bewaarboxen in de koelkast. Bewaar je brood in een mooie broodtrommel. Zo kan je ook de dagen na je etentje nog even genieten.

Foto door Nicole Michalou via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *