Steigerbuis meubels voor de slimme doe-het-zelver

Meubels gemaakt van steigerhout kent iedereen wel. Maar meubels gemaakt van steigerbuis geeft ook een leuke sfeer in je huis, of buiten in de tuin. Steigerbuizen zijn er in verschillende diktes en kleur en geven een mooi robuuste look.

Mijn vader werkte in de bouw en bouwde in mijn slaapkamertje een hoogslaper van overgebleven steigerbuizen van een bouwplaats. De buizen waren brandweer rood geverfd en ik had onder een speelplaats en boven een heerlijke slaapplek.

Mijn vader was misschien zijn tijd, het zal in de jaren 80 van de vorige eeuw geweest zijn, wat ver vooruit. Maar tegenwoordig vindt er een opleving plaats van meubels gemaakt van steigerbuis.

Steigerbuizen meubels geven een degelijk, robuuste look binnenin je woning, of buiten in je tuin. Je kan er voor kiezen om ronde of vierkante buizen te gebruiken die gemaakt zijn van aluminium, gegalvaniseerd staal, of zwart gepoedercoat staal. Daarnaast zijn er verschillende diktes variërend van 21,3 mm tot 60,3mm.

Eenvoudige montage

Het gebruik van steigerbuis is echt iets voor de slimme doe-het-zelver. Het is namelijk heel eenvoudig om er snel een mooi meubel van te maken. Met wat buizen en buiskoppelingen kom je namelijk al een heel eind. Een buiskoppeling is een verzamelnaam voor wel 75 variaties aan hoeken, bochten en bevestigingen voor aan de wand of vloer. Je bevestigdt een koppeling altijd heel eenvoudig aan de buis door de inbusboutjes van de koppeling aan te draaien. Op die manier bouw je zelf de meest complexe creaties in een handomdraai.

Steigerbuis kan je online op maat bestellen, maar als je het zelf wil of moet  inkorten kan dat meestal met een ijzerzaag. Heb je iets dikkere buizen, of moet je veel inkorten dan kan je er voor kiezen om een buizensnijder te gebruiken. Deze klem je om de buis, draait het mes stevig tegen de buis en je draait de buizensnijder rond. Je herhaalt het proces tot de buis doorgesneden is.

Combineren met hout

Steigerbuis laat zich natuurlijk goed combineren met steigerhout. Steigerhout is behandeld of onbehandeld vurenhout en heeft een robuuste uitstraling. Maar het staat je natuurlijk vrij om een andere houtsoort te combineren met steigerbuis. Zwart, vierkante steigerbuis is natuurlijk ook schitterend met een donkere houtsoort als eiken of noten.

Kleur bepalen

Zoals al aangegeven zijn steigerbuizen er in een grijze of zwarte kleur. Maar wat nou als je, net als mijn vader, dat nou niet wil? Dan geef je je buizen eenvoudig een andere kleur.

Heb je buizen van aluminium, dan moet je gebruik maken van een primer voor aluminium als eerste laag. Daarna kan je met elke normale buitenlak je buizen kleuren. Je kan dan ook nog kiezen voor hoogglans verf en zijdeglans verf. Gegalvaniseerd staal kan je op twee manieren schilderen. Ook hier kan je kiezen voor een staal primer, waarna je kan aflakken in elk gewenste kleur, of je kiest voor een verf die een grondlak, voorlak en aflak in één is. Het voordeel is dat je dan geen aparte staal primer nodig hebt.

Steigerbuis binnen- en buitenshuis

Als je steigerbuis in meubels wil gebruiken zijn de mogelijkheden eindeloos. Steigerbuis kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Er zijn tientallen manieren om steigerbuis te verwerken in bijvoorbeeld onderstellen voor tafels en banken, maar ook hele kasten of garderobes bouw je met steigerbuis. En, niet te vergeten die gave hoogslaper voor je opgroeiende kinderen.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *