Split airco

Split airco’s: wat zijn het en waar moet je op letten?

Split airco’s zorgen voor een aangename temperatuur, ongeacht of het buiten warm of koud is. Ook kan het de lucht zuiveren. Deze airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een warmtewisselaar zorgt vervolgens voor de perfecte temperatuur. 

Wat zijn split airco’s? 

De split airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. Dit type airconditioner bestaat uit twee gedeeltes: een binnen-en buitengedeelte. De binnenunit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze naar een warmtewisselaar brengt. Een warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof. Doordat de koelvloeistof in contact komt met de warme binnenlucht, warmt de koelvloeistof op. Zo haalt de koelvloeistof dus warmte uit de ruimte. Dan is het de taak van de compressor om die warme lucht in de buitenunit af te voeren.

Naast het koelen van een ruimte kunnen de airco’s, dankzij de inverter-techniek van de warmtepomp, ook uitstekend een ruimte verwarmen. Je kunt hierdoor op jaarbasis heel wat energie/kosten besparen. 

Split airco kopen: hier moet je op letten

Je wilt een split airco kopen? Split-unit aircosystemen kenmerken zich door de aanwezigheid van een binnen- en buitenunit. De buitenunit staat meestal op het dak van een pand. De binnenunit kan op verschillende manieren in het interieur worden geplaatst. 

Airco’s zijn voorzien van een energielabel. Hierop staan verschillende gegevens die uw keuze voor een split airco misschien kunnen beïnvloeden. Je kunt hier bijvoorbeeld een indicatie van het jaarlijkse energiegebruik van de airco vinden. Ook kun je zien hoeveel het vermogen van het apparaat qua oppervlakte kan koelen. Zo voorkom je dat je een te zwak apparaat voor je ruimte koopt.

Bij het maken van je keuze speelt, naast vermogen, geluidsniveau ook mee. Afhankelijk van waar je je split airco systeem wilt plaatsen, is het belangrijk om te checken hoeveel geluid een airco maakt. Als je deze in een slaapkamer wilt plaatsen, zul je er goed aan doen om een stille airco aan te schaffen. 

Hoe installeer je een split aico systeem? 

Een split airco installeren is redelijk eenvoudig. Met enige technische basiskennis en een goeie handleiding, moet je een heel eind komen. Voor optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Als de buitenunit in de volle zon staat, duurt het langer om koude lucht naar binnen te plaatsen. Let erop dat bij het installeren van een split airco systeem de buitenunit makkelijk te bereiken moet zijn voor onderhoud en controle.

Foto door Max Vakhtbovych via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.