Op 5 manieren jouw houten vloer renoveren

Is jouw houten vloer niet meer wat het geweest is en wil je deze in nieuwstaat terugbrengen? Negen van de tien keer heb je helemaal geen nieuwe vloer nodig. Met de juiste technieken kun je deze namelijk weer in nieuwstaat terugbrengen. Goedkoper, maar ook een stuk duurzamer. Hieronder de vijf meest gebruikte manieren om jouw houten vloer te renoveren!

1: Schuren en oliën

Wanneer jouw houten vloer al jaren op de grond ligt, verliest deze haar natuurlijke uitstraling. De vloer is niet per se vuil, maar oogt vooral dof en is gewoon stukken minder dan het was. De beste manier om de natuurlijke glans weer terug te brengen, is door de vloer te schuren en te oliën. De olie wordt met een professionele machine in- en uitgeboend. Hierdoor trekt het prachtig de vloer in en krijg deze weer haar originele glans en uitstraling terug. Belangrijk hierbij is wel dat de juiste kleur wordt aangebracht; niet alle houtsoorten kunnen kleur-oliën aan en moeten met een normale olie worden behandeld.

2: Schuren en hardwaxen

Een andere optie is het schuren en hardwaxen van jouw vloer. Hardwax maakt een vloer waterafstotend, doordat deze het hout verzadigd. De poriën worden als het ware opgevuld, waarmee een beschermlaag wordt gecreëerd. De kunst hierin is om enerzijds voldoende hardwax aan te brengen. Te weinig hardwax zorgt namelijk alsnog voor vuil- en vochtopname. Breng je teveel hardwax aan of hard deze onregelmatig uit, dan krijg je juist vies ogende vette strepen op de vloer.

3: Schuren en lakken

Wil je niet voor een matte, natuurlijke uitstraling gaan, maar juist voor glans gaan? Dan is het lakken van de vloer de juiste keuze. Door jouw vloer te lakken, krijgt deze een enorme glans en wordt deze volledig ‘afgesloten’. Door deze afsluiting blijft de vloer schoon en raakt deze niet snel beschadigd. Daarbij kun je voor vier soorten glans kiezen: extra mat, mat, zijde mat en hoogglans.

4: Schoonmaken en reinigen

Heeft jouw vloer veel vlekken, vet-sporen, etensresten of loopsporen? Dan volstaat een deep cleaning vaak. Hierbij wordt van diverse reinigingsmiddelen gebruikgemaakt, die gelijkmatig op de vloer worden aangebracht met een speciale machine. Door deze diepe reiniging worden doffe vlekken weggehaald en wordt de vloer volledig vuilvrij. Hierdoor heb je de ideale basis gelegd om de drie bovengenoemde stappen succesvol door te kunnen voeren. 

5: Volledige renovatie

Tot slot kun je natuurlijk ook kiezen voor een complete renovatie. Zelfs als jouw vloer piept en kraakt en het erop lijkt dat deze aan vervanging toe is, kan deze vaak nog door. In dit geval kun je gaan voor een complete parket renovatie. Wanneer je dit door A.J.M. van Houdt uit laat voeren, voeren wij een aantal onderdelen uit. Denk hierbij onder andere aan het vervangen van slechte delen, het opvullen van kieren en gaten, het frezen van V-groeven en het drevelen van spijkers. Meer weten? Bezoek de website eens!

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *