Nieuwe tuinstoelen kiezen voor jouw terras of balkon

Met het mooie weer in aantocht is het zaak om de tuin in orde te maken! Je wilt straks immers een plek hebben om van het stralende zomerweer te kunnen genieten, samen met de buren en familie te kunnen tafelen, enzovoorts. Verwijder het onkruid uit de borders, voorzie het terras van vrolijk gevulde plantenpotten en haal de tuinstoelen van zolder! Zijn je tuinstoelen niet meer van deze tijd? Overweeg in dat geval nog voor de zomer om nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen. Waar je hierbij vroeger slechts keuze had uit enkele modellen Hartman tuinstoelen, is de keuze tegenwoordig veel uitgebreider. Mede door de komst van een groot aantal online tuinwinkels, waar je uit diverse soorten tuinstoelen kunt kiezen. Aan welke eisen moet een tuinstoel voor jou voldoen? 

Tuinstoelen kiezen die passen bij jouw interieur 

Tuinstoelen kiezen is vaak minder makkelijk dan je op voorhand wellicht denkt. De tuinstoelen moeten qua stijl aansluiten bij bijvoorbeeld een loungebank op je terras of veranda. Een te groot contrast kan de tuin een rommelige look geven! In het bijzonder wanneer je een authentieke houten tuinstoel combineert met een zeer moderne loungebank van kunststof. Ook de combinatie van een hele moderne, kleurrijke tuinstoel bij een landelijke houten veranda staat vaak niet goed.  

Niet alleen moet er een match zitten in de stijl van de bestaande tuinmeubelen en je nieuwe tuinstoelen. Ook wil je ervoor zorgen dat je nieuwe tuinstoelen passen bij de stijl van het interieur in huis. Het terras, de veranda of het balkon moeten immers het verlengde worden van je woon- of eetkamer! Kies je voor een landelijke, een moderne of wellicht een klassieke stijl bij de aankoop van je tuinstoelen? 

Mogelijkheden bij tuinstoelen bestellen 

Bij de aankoop van nieuwe tuinmeubelen heb je talloze mogelijkheden. Reeds werden een aantal stijlen geïntroduceerd. Kies bijvoorbeeld voor een landelijk moderne tuinstoel, welke gemaakt is met houten poten en een rieten zitting. Het is een comfortabele tuinstoel, doordat het riet van de zitting mee zal veren met de vorm van je lichaam. Dit is prettiger dan een volledig houten tuinstoel, waarbij gekozen is voor een zitting van houten latjes. 

Kleurrijke tuinstoelen kiezen 

Ook leuk zijn hele kleurrijke tuinstoelen. Deze modellen worden doorgaans niet van hout gemaakt, maar bijvoorbeeld van staal of kunststof. Bij stalen meubelen kun je de tuinstoelen in een meubelspuiterij van de gewenste kleur laten voorzien. Ook handig, wanneer je na een aantal jaren uitgekeken bent op de oorspronkelijke kleur van deze tuinstoelen. De kleurrijke tuinstoelen passen goed bij tuinen met relatief veel stenen. In een dergelijke tuin zullen planten en struiken immers niet voor voldoende kleur zorgen. 

Mogelijkheden bij moderne tuinstoelen 

Een derde optie die je hebt bij de aankoop van nieuwe tuinstoelen zijn hele moderne varianten. Deze tuinstoelen zijn vaak strak, hebben een zwarte of witte kleur en worden gemaakt van staal of kunststof. Met name bij een metalen tuinstoel is het gebruik van kussens onvermijdbaar. Het staal beweegt op geen enkele wijze mee met de vorm van je lichaam. Hoewel kunststof iets flexibeler is, zullen ook bij een kunststof tuinstoel kussens voor meer comfort zorgen. 

Tuinstoelen van verschillende materialen vergelijken 

Tuinstoelen worden over het algemeen van drie materialen gemaakt, namelijk: hout, staal en kunststof. Ieder van deze materialen heeft z’n voor- en nadelen. Van hout wordt vaak gezegd dat dit qua uitstraling het beste past bij een tuin. Daar waar kunststof nauwelijks onderhoud vergt. Datzelfde geldt voor de tuinmeubelen van staal. Onderstaand vind je de voor- en nadelen van de verschillende soorten tuinmeubelen. 

Voordelen van de verschillende materialen 

HoutStaalKunststof
+ Authentieke uitstraling, die past bij het natuurlijke van een tuin. + Nagenoeg onderhoudsvrij en eenvoudig schoon te houden. + Onderhoudsvrij en zeer duurzaam. Kunststof tuinstoelen gaan het langste mee. 
+ Je kunt leuke houten meubels bij je tuinstoelen maken. Denk aan een houten bijzettafel voor op je terras. + Mogelijkheid om de tuinstoelen na verloop van tijd opnieuw te laten spuiten. + Eenvoudig af te nemen met een vochtige doek, waardoor ze mooi blijven. 

Nadelen van de verschillende materialen 

HoutStaalKunststof
– Er kan houtrot optreden, evenals dat hout kan worden aangetast door houtworm.  – Stalen tuinmeubelen kunnen door de jaren heen lichte roestvlekken vertonen.  – Kunststof kan door de jaren heen verkleuren, als het materiaal van een lage kwaliteit is.  
– Houten tuinmeubelen hebben relatief veel onderhoud nodig.  – Erg hard, waardoor kussens in de rug en op het zitvlak onmisbaar zijn.  – Kunststof onderdelen kunnen breken, wanneer de druk op het materiaal groot is. 

Tuinstoel en kussens met elkaar combineren 

Niet alleen het combineren van nieuwe tuinstoelen bij een bestaande loungebank of veranda vergt enige aandacht. Ook is het raadzaam om de tuinstoelen met kussens te combineren. Je wilt voorkomen dat de tuinkussens in tuinwinkels straks niet meer passen bij de stijl van je tuinstoel. Bij de aankoop van tuinkussens is het belangrijk dat deze dik zijn. Zeker bij een stalen en houten zitting. Houd er hierbij rekening mee, dat de kussens op de tuinstoel door de jaren heen steeds iets minder dik zullen worden. Door voor kwalitatief goede kussens te kiezen stel je dit zo lang mogelijk uit! 

Kussens die bestand zijn tegen regen 

In de Nederlandse zomers worden we regelmatig geconfronteerd met een verfrissend buitje. Het is bijzonder vervelend wanneer je de tuinstoel kussens bij iedere bui naar binnen moet halen. Fijner is het als deze kussens bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden. Er zijn tegenwoordig meerdere producenten die tuinkussens leveren, die je ook tijdens een regenbui buiten kunt laten liggen zonder bang te hoeven zijn voor kringen of andere vormen van vochtschade. Het is vanzelfsprekend aan te raden om de kussens aan het eind van de zomer naar binnen te halen. Dit voorkomt een onnodige slijtage aan het materiaal.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *