zonneschermdoek

Nieuw zonweringdoek? Neem de juiste maten op!

Een zonnescherm bestaat uit een dragend systeem van aluminium met daarop een zonweringdoek. Zo’n systeem gaat met gemak 40 jaar mee en nog wel langer ook. Het doek blijft echter wat minder lang mooi. Meestal is het doek na 7-15 jaar versleten en verkleurd. Tijd voor een nieuw doek dus. Maar hoe meet je dat eigenlijk goed op?

De breedte van het doek meten

Je begint het meten van het zonnescherm doek door het zonnescherm helemaal open te draaien. Bij een groot zonnescherm kun je het doek het beste meten met twee personen. Als het scherm helemaal uitgerold is, kun je aan de onderkant van de doekrol je meting doen. Meet de breedte van je doek. Je hoeft hier geen centimeters bij te tellen of af te trekken. Doe de meting bij de doekrol en liever niet aan de voorkant van het scherm. Door de weersomstandigheden kan het doek aan de voorkant een iets andere maat hebben.

De hoogte van het doek meten

Wil je je zonneschermdoek vervangen, dan moet je ook de juiste hoogte invoeren. De hoogte van het doek is wat lastiger te meten. Hoe weet je hoe hoog je doek precies is? Dat bepaal je door het doek zo ver mogelijk uit te rollen. Als het systeem helemaal uitgeklapt is, meet je de afstand tussen de bovenkant van de rol en de voorkant van de buis waar het doek aan zit. Dit is de afstand die het doek minimaal moet overbruggen. Echter, dit is niet de maat die je doek moet hebben. Het doek moet wat groter zijn, want het blijft nog een keer om de rol geslagen. Daarom tel je nog 20-25 cm op bij de hoogte die je gemeten hebt.

Dit is wat het vaakst mis gaat

Bij het meten van een zonweringdoek gaat het weleens mis. Dit zijn de dingen die het vaakst mis gaan bij het meten:

  • De maat wordt ‘ongeveer’ ingeschat. Dit kan handig zijn als je vooral benieuwd bent naar de prijs van een zonweringdoek. Wil je gaan bestellen, dan zul je toch echt moeten meten. Anders zit je er al snel enkele centimeters naast en past je nieuwe doek niet mooi.
  • Er wordt een extra marge bij de breedte opgeteld. Als je het doek echter opmeet op de juiste  manier, moet je geen marge extra rekenen bij de breedte. Anders wordt het doek te breed geleverd.
  • Er wordt geen marge bij de hoogte gerekend. Dit is bij de hoogte juist wél nodig! Anders kan het doek niet meer volledig naar beneden gerold worden. Beter heb je een iets te hoog doek dan een te laag doek dat niet uitgeklapt kan worden.

Een zonweringdoek vervangen is niet moeilijk. Je kunt gewoon online een passend zonweringdoek van goede kwaliteit bestellen. Als je het doek goed opmeet, past het nieuwe doek zonder problemen op het systeem. Zo bespaar je geld en kun je op een voordelige manier genieten van een mooi zonneschermdoek. Wist je trouwens dan een nieuw zonneschermdoek ook kan helpen om de waarde van je woning te verhogen bij verkoop? De hele uitstraling van je huis knapt ervan op als je zorgt voor nette en verzorgde zonwering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *