Nederlandse huishoudens besteden opgebouwd spaargeld aan renovatie

Uit recent onderzoek van de ING blijkt dat Nederlandse huishoudens meer spaargeld tot hun beschikking hebben dan voor de pandemie. Belangrijkste verklaring hiervoor is het feit, dat Nederlanders de afgelopen twee jaar minder op vakantie gingen. Met name de reisjes naar het buitenland werden geannuleerd of ingekort. Daarnaast waren theaters, bioscopen en restaurants lange tijd dicht. Het maakt dat Nederlanders geld overhouden aan het eind van de maand. Niet iedereen houdt dit geld op de spaarrekening. Steeds meer huishoudens overwegen een renovatie van de badkamer, keuken of bijvoorbeeld vloer. Onder meer de keuze voor een betonlook gietvloer is momenteel populair. Niet voor niets, een gietvloer is eenvoudig schoon te houden en valt goed te combineren met vloerverwarming.

Gietvloer met name populair in de keuken

Het eerste voordeel van een gietvloer, de eenvoud van het schoonmaken hiervan, maakt dat een gietvloer in de keuken door veel mensen wordt overwogen. Na het koken snel een dweil door de keuken halen is voldoende om de gietvloer jaren mooi te houden. Daarnaast maakt het niet uit, als je per ongeluk wat op de vloer laat vallen. Zeker bij een traditionele houten vloer is het essentieel dat vuil zo snel mogelijk van het hout verwijderd wordt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er nare kringen in het hout ontstaan. Het herstellen hiervan is niet altijd mogelijk. Daarbij kost het veel arbeid om de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Het feit dat de gietvloer vaak in de keuken gebruikt wordt past daarnaast in het beeld dat steeds meer mensen een renovatie van hun keuken en vloer overwegen. Het is een hele geschikte combinatie.

Combineer een nieuwe vloer vloerverwarming

Wie de aanleg van een gietvloer in huis overweegt, kan ook nadenken over het laten aanbrengen van vloerverwarming. Het voordeel van vloerverwarming is dat een ruimte in huis heel gelijkmatig verwarmd wordt. Dit vergroot het comfort en is daarnaast een duurzame keuze. Ten opzichte van bijvoorbeeld hout is een gietvloer veel geschikter als afwerking voor een vloer met vloerverwarming. Dit zit in het feit, wat de warmteweerstand van een gietvloer lager ligt dan die van een houten vloer. Bij een houten vloer kost het veel energie om de vloer het materiaal te verwarmen. Pas wanneer het hout verwarmd is, zal het hout de warmte doorlaten naar de kamer.

Isoleer de kruipruimte onder de vloer

Niet alleen de keuze voor vloerverwarming is een duurzame investering in je woning. Overweeg de renovatie van de vloer te combineren met het isoleren van de kruipruimte. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de onderzijde van de vloer, de bovenkant van de kruipruimte, met schuimbeton kunt bespuiten. Het schuimbeton verkleint de kans dat er kou vanuit de grond in de vloer trekt. Rigoureuzer is het volledig afdichten van de kruipruimte. Dit is minder prettig, als je af en toe bij de leidingen in de kruipruimte moet kunnen komen.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *