Nederlander vindt landgenoot niet erg energiebewust

Eindhoven, 13 oktober 2014 – Sparen, het zit in onze Nederlandse volksaard. In aanloop naar de Week van de Energierekening (13-19 oktober), peilde energieleverancier E.ON ons landelijke bespaargedrag. Wat blijkt uit dit, onder meer dan 1.000 representatieve Nederlanders uitgevoerde, onderzoek? De Nederlander vindt van anderen dat zij niet erg energiebewust leven. Over onszelf zijn we een stuk positiever. Zo nemen we steeds vaker de regie over onze energie in eigen hand. Dit door zelf goed op de hoogte te zijn van de energiekosten en het verbruik van apparaten. De volgende stap om zelf energie op te wekken vinden we massaal interessant, maar durven we nog niet in grote getallen aan. En zijn we bewust zuinig voor  het milieu? Nee, veruit de meerderheid leeft energiebewust om zelf geld te besparen.

Uit het grote jaarlijkse Energiebespaaronderzoek van E.ON blijkt dat vrijwel iedereen in Nederland van zichzelf vindt dat hij enigszins tot zeer energiebewust leeft. Slechts 7% vindt dat niet. Onder de grote groep die wel energiebewust leeft blijkt de voornaamste reden vooral op geld gebaseerd. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (61%) noemt de eigen portemonnee als belangrijkste motivatie. Slechts één op de vijf geeft aan dit daadwerkelijk te doen vanuit milieuoogpunt. Kijk voor alle uitkomsten van het grote Energiebespaaronderzoek op: www.eon.nl/bespaaronderzoek.

Meer regie over energie
Nederlanders zijn steeds beter op de hoogte van de daadwerkelijke kosten van hun energieverbruik. Bijna de helft van de Nederlanders zegt dit jaar precies te weten hoe hoog hun energierekening is. Dit aandeel is in twee jaar tijd flink gestegen: 47% versus 40% in 2012.

Hoogte energierekening 2012-2013-2014

 

 Uit het onderzoek van E.ON komen nog vele andere opvallende feiten naar boven, zoals:

We zijn zelf wel energiebewust maar onze landgenoten niet
Van de Nederlanders die zelf vinden energiebewust te leven, geeft een kwart aan heel erg bewust met energie om te gaan (26%). Gevraagd naar dezelfde mate van energiebewustzijn onder andere landgenoten, schatten maar weinig Nederlanders dat erg hoog in (4%).

Besparen? Vraag het de wijzen uit het oosten
Voor tips over hoe te besparen op energie, kunnen Nederlanders het beste aankloppen bij Groningse buren of bellen met inwoners van Overijssel. Zo’n 45% van hen geeft aan goed op de hoogte te zijn hoe te besparen op energie (landelijk 33%). Zeeuwen (19%) vinden zichzelf het slechtst op de hoogte van besparingen.

Zonnebank is verspillingkampioen
De zonnebank wordt het vaakst genoemd en door maar liefst één derde van Nederland gezien als de grootste energieslurper. Op nummer twee staat de wasdroger (28%) en de derde plek is voor de sauna (17%).

Verspillingangst: liever geen luxe
Het onderzoek van E.ON toont aan dat drie op de tien (30%) Nederlanders een apparaat dat het leefgemak of aanzien verhoogt maar wel veel energie verbruikt, niet koopt omdat zij dit niet verantwoord vinden.

Gordon heeft energie voor tien, Femke let op kleintjes
Nederlanders kiezen TV presentator en zanger Gordon als BN’er die het minst zuinig met energie omgaat. Yolanthe Sneijder Cabau en ex-voetballer Andy van der Meijde delen met hem dat podium. Uitgeroepen tot meest energiezuinige BN’er is ex-lijsttrekker van GroenLinks, Femke Halsema. Annemarie -een dubbeltje op z’n kant- van Gaal en Mark Rutte volmaken de top 3. Bekijk de hele ranglijst op: www.eon.nl/bespaaronderzoek.

Over E.ON
E.ON Benelux is onderdeel van een van de grootste private energiebedrijven ter wereld, E.ON AG. Het bedrijf telt meer dan 26 miljoen klanten in 30 landen. E.ON heeft meer dan 72.000 medewerkers en rapporteerde over 2012 een omzet van ruim € 132 miljard.

E.ON Benelux produceert en levert elektriciteit, warmte en gas aan particuliere klanten en is in Nederland een van de grootste energieleveranciers voor de zakelijke markt. Het bedrijf heeft circa 1900 MW opgesteld vermogen in Zuid-Holland, met name op de Maasvlakte. Op die locatie is ook een nieuwe 1100 MW centrale in aanbouw. Tevens heeft E.ON Benelux centrales in België met een opgesteld vermogen van circa 940 MW in Vilvoorde en Langerlo (Genk). In deze markt zijn we actief in het zakelijke segment. Bij E.ON Benelux werken circa 900 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Voor meer informatie: www.eon.nl.

 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *