Nazomeren in de eigen achtertuin

De echte warme zomer lijkt nu echt voorbij. De temperaturen zakken af naar een behaaglijke 20 tot 24 graden. Nu de echte hete dagen voorbij zijn kunnen we weer een beetje starten met leven in ons huis. Toch is het nog te mooi weer om al helemaal binnen te zitten. 

Werd er bij de bouw van een huis maar standaard rekening gehouden met overkappingen. Met een overkapping, zoals een pergola, kan je namelijk veel langer van buiten genieten. Dan kan je ook met de temperaturen die er aan gaan komen nog heerlijk in de tuin zitten. Zeker als je uit de wind zit. Want juist nu het vroeger donker wordt is het buiten heel erg gezellig. Je kan al vroeg in de avond genieten van je sfeervolle tuinverlichting. 

Koukleumen 

In Nederland houden we sowieso te weinig rekening met de seizoenen. We maken alleen gebruik van onze tuin als het hoogzomer is. Als de temperaturen onder de 25 graden zakt gaan wij snel weer terug naar binnen. Jammer, want zo genieten we eigenlijk maar 8 weken per jaar van onze tuin.

Dat is in het buitenland wel anders. Zo hebben in Amerika heel veel huizen standaard een overkapping zodat ze langer buiten kunnen leven. De amerikanen maken sowieso meer gebruik van de mogelijkheden die een tuin te bieden heeft. Niet voor niets dat hier de winterbbq vandaan komt. 

Verandering door de jaren heen

Gelukkig zijn ook wij in Nederland met een inhaalslag begonnen. In Nederland zagen we eerst het gebruik van de pergola. Een overkapping aan het huis met een los frame met daarop een uitschuifbaar doek. Als de zon scheen deed je het doek uit zodat hij schaduw bood. Als er geen zon was rolde je het doek op waardoor je alleen de poten van het frame nog zag.

Bij de iets luxere uitvoering kon je ook met glas nog zorgen dat de wind werd tegengehouden. 

Foto van Florian Schmidinger on Unsplash

We zijn het principe van de pergola steeds verder gaan uitbreiden. Beetje bij beetje kwam er steeds meer luxe bij, denk daarbij aan ingebouwde verlichting of verwarming. Nu zien we hele tuinkamers die ons woongenot behoorlijk hebben verhoogd. Een overkapping/tuinkamer biedt je zoveel extra ruimte en mogelijkheden. 

Naast die extra ruimte geeft het je dus de mogelijkheid om langer buiten te zitten. Onder de overkappingen is minder wind waardoor het behaaglijk is. En niet alleen de wind, het houdt ook de regen tegen. Dat is te allen tijde ideaal. Of het nu 20 of 40 graden is. 

Voorzorgsmaatregelen

Wil je zeker weten dat je ook echt lang van je tuin kan genieten dan is het verstandig om een open haard of kacheltje in je tuin te zetten. Een mogelijkheid om extra warmte te creëren. Bij een overkapping kan je dan zelf denken aan een verwarming. 

Een stapel kussentjes en dekens mogen natuurlijk niet ontbreken. Wist je dat er zelfs kussens zijn die je kunnen verwarmen. Zo kan je er alles aan doen om deze nazomer optimaal te genieten van je eigen tuin.

Foto van Rad Pozniakov on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *