badkamer

Met tegels ruimte creëren in de badkamer

Bij het ontwerpen en verbouwen van de badkamer zijn de tegels die u kiest en de wijze waarop deze worden aangebracht, veruit het belangrijkste onderdeel van de gehele inrichting. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om een balans tussen het ontwerp, de gebruikte materialen en een vakkundige installatie, maar met tegels decoreert u de badkamer. Zij zijn de ‘look and feel’ waarmee u niet alleen voor een groot gedeelte de uitstraling van het interieur bepaald, maar ook uw eigen plekje met dat aangename gevoel van behaaglijkheid creëert. Vloertegels en wandtegels zijn daarbij ook in staat om een ruimtelijk gevoel te creëren, enkel door de wijze van indelen, het gebruik van verschillende kleuren en de toegepaste tegelformaten. Het kiezen van de juiste tegels in de badkamer, het toilet of zelfs voor in de woonkamer of keuken legt dus de basis voor een tegelontwerp waarmee u de verbouwing van uw interieur tot een succes kunt maken. Onderstaand een aantal  tips die u kunt toepassen bij het (laten) ontwerpen van het perfecte tegelplan voor uw badkamer, om zodoende het maximale uit uw ruimte te halen: 

badkamer

  • Het door laten lopen van de vloertegel op één van de wanden. Met een dergelijke betegelen ontstaat er een effect van oneindigheid waardoor niet alleen het vloeroppervlak van de kleine badkamer in omvang vele malen groter lijkt maar ook de wand verder weg lijkt te staan. Dit kan in principe toegepast worden op iedere wand maar vaak komt uit het ontwerp in combinatie met de tegelindeling al een ideale muur naar voren.
  • Deze tip is afhankelijk van de interieurstijl die u in de badruimte wilt toepassen, maar de plinttegel creëert in feite een zelfde soort van effect. Door rondom op alle muren een plinttegel te gebruiken, uit dezelfde tegelserie als de vloertegel, lijkt de vloer in omvang toe te nemen. Dit wordt vaak verbonden aan een klassieke badkamer met een klassieke betegeling maar ook in een modern badkamerontwerp kunnen strakke plinttegels prima worden toegepast, bijvoorbeeld in combinatie met stucwerk erboven.
  • Het diagonaal betegelen van de vloer. De kracht van dit effect is wel enigszins afhankelijk van de lengte en breedte, maar ook een kleine ruimte kunt u hiermee breder laten lijken. Nog sterker wordt dit effect wanneer u geen vierkante vloertegels gebruikt maar langwerpige formaten die dan ook in de breedte getegeld kunnen worden. Door het lange plank effect ontstaat een nog groter gevoel van meer breedte en daarmee ruimte. In een lange en smalle badruimte is dit vaak een betere oplossing met een sterker effect dan het diagonaal aanbrengen van de vloertegels.
  • In een wat kleinere ruimte werken vooral wandtegels met lichte kleuren het beste. Een lichte tint weerkaatst juist het, soms schamel aanwezige, licht veel meer dan donkere wandtegels die dat vaak lijken te absorberen. Licht zorgt ervoor dat een kleine badkamer als groter wordt ervaren dan dat deze in werkelijkheid is. Het ‘versterken’ van het licht is dan ook een belangrijk element bij het maken van een tegelontwerp voor de ruimte. Combinaties tussen de verschillende benoemde tips in de ontwerpfase liggen dan ook voor de hand om de effecten van tegels en hun maximale werking in de kleine badkamer te verkrijgen. Lichte wandtegels en een combinatie met donkere vloertegels die ook op één wand zijn aangebracht (tip1) is hier een voorbeeld van.
  • Als laatste tegeltip nog de mogelijkheid om gebruik te maken van 3D wandtegels. Een echte optische illusie, die met het aantrekkelijk effect van ruimtelijkheid ook iets bijzonders aan één of wellicht zelfs meerdere muren kan toevoegen. Een decoratief effect dat gebruikt kan worden om lengte of hoogte in de badkamer te benadrukken maar ook om de ruimte een bijzondere vorm van expressie mee te geven.
  • Niet echt een tegeltip maar omdat licht een grote bijdrage aan het ruimer beleven van iedere badkamer levert, toch een opmerking hierover. Voor het weerkaatsen van licht kan er ook gebruik worden gemaakt van spiegels in het 3D ontwerp voor de badkamer of toilet die hiermee precies op de juiste plek kunnen worden ingedeeld. Het gebruik van spiegels sorteert een nog veel groter effect als de spiegels tegenover elkaar worden opgehangen of deze tot op de vloer te laten doorlopen. Ook een lange spiegel boven het badkamermeubel in een brede rechthoekige vorm, die in de lengterichting is opgehangen, zorgt voor een meer ruimtelijke beleving. Inherent aan het gebruik van spiegels is dan ook de aanwezigheid van het juiste licht. Naast het tegelplan is het dan ook raadzaam om na te denken over een verdeling van sfeervolle lichtbronnen door de ruimte heen. Door deze separaat te schakelen en in sommige gevallen ook dimbaar te maken, kunt u meerdere aantrekkelijke scenario’s in de ruimte creëren die perfect aansluiten bij uw bad beleving van dat moment.

badkamer

Het spreekt voor zich dat deze tips wel moeten passen bij uw smaak, de mogelijkheden van de ruimte en het dagelijkse gebruik ervan door het gezin. Dat is dan ook wel het mooie aan het in 360° ervaren van badkamer ontwerpen in 3D voor de inrichting van uw eigen badkamer. Dan kunt u vooraf al vaststellen of de sfeer, de indeling en het ruimtelijke gevoel geheel naar uw zin is en past bij het beeld dat u voor ogen had.

badkamer badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *