Met een laadpaal thuis direct je zonnestroom gebruiken

Het afgelopen decennium is de kijk op energie behoorlijk veranderd, mede door de energiecrisis en energietransitie. Zo willen we niet alleen overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen vanwege afhankelijkheid van andere landen en regimes, maar willen we ook een bijdrage leveren aan een betere toekomst. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop we onze woningen verwarmen. In plaats van een cv-ketel, hebben nu steeds meer woningen een warmtepomp die zoveel mogelijk op zelf opgewekte zonnestroom draait. Hoe je de stroom van je eigen zonnepanelen nog meer goed kunt gebruiken? Laad thuis je elektrische auto op met je eigen laadpaal!

Zoveel mogelijk zelf opgewekte elektriciteit zelf gebruiken

Mensen met zonnepanelen op het dak zullen vanwege de geplande afbouw van de salderingsregeling zoveel mogelijk eigen zonnestroom zelf moeten gaan gebruiken. Dat kan onder meer door huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine, droger en vaatwasser bij voorkeur te laten draaien op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Of door het te gebruiken voor de airconditioning.

Iets anders dat je kunt doen om de eigen opgewekte stroom optimaal te benutten, is er de batterij van je elektrische auto mee op te laden. Het aantal (zowel publieke als privé-)laadpunten is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. En de vraag naar een laadpaal thuis of in de buurt zal alleen maar groeien, als je kijkt naar het toenemende aantal elektrische auto’s. Wist je dat van de nieuw verkocht auto’s in 2023, meer dan de helft hybride of volledig elektrisch was?

Waarom kiezen voor een laadpaal thuis?

Het groeiende aantal elektrische auto’s is zeker een pluspunt te noemen. Maar het is ook belangrijker er rekening mee te houden dat het ‘tanken’ een hoop meer tijd kost. In plaats van vijf minuten bij een tankstation wekelijks, kost het opladen van een batterij al snel gemiddeld enkele uren per dag. Wil je nooit meer hoeven te wachten bij openbare laadpunten? Of in de buurt op zoek te hoeven naar een vrij laadpunt wanneer je uit je werk komt? Dan is een eigen laadpaal thuis de oplossing. Je bespaart hiermee een hoop tijd en gedoe. Krijg je gasten? Dan kunnen ook zij hun elektrische auto gemakkelijk opladen.

Een van de meest populaire laadpalen voor thuis, is Alfen laadpaal. Deze hebben een laadvermogen tot 11 kW, en zijn geschikt voor ieder type elektrische auto. Daarnaast heeft een Alfen laadpaal een mooi compact design, werken ze vanwege load balancing extra veilig en is het verbruik eenvoudig in te zien en te exporteren voor zakelijke declaraties.

Comfortabeler wonen én autorijden

Met zonnepanelen woon je comfortabeler, duurzaam en mogelijk goedkoper. De stroom kun je gebruiken voor het verwarmen of juist koelen van je woning. Bovendien kun je er dus ook nog eens goedkoper en gemakkelijker je elektrische auto meer opladen!

Foto door Ed Harvey

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *