woontrends van 2023

Maak kennis met dé woontrends van 2023

Is je woonkamer aan een nieuwe look toe? Of ben je gewoon benieuwd naar de nieuwste trends op het gebied van wonen? De eerste woontrends voor 2023 zijn langzaam maar zeker zichtbaar aan het worden.

Er zijn verschillende stijlen die we terug gaan zien: van Scandinavisch minimalisme met lichte kleuren tot aan een flashback naar de jaren 80 van de vorige eeuw en van rolluiken op maat tot aan duurzame materialen. In dit artikel nemen we je graag alvast mee naar de woontrends van 2023.

Duurzame materialen zoals hout in het interieur

Duurzaamheid is ontzettend belangrijk in de hedendaagse samenleving. Sterker nog: sinds de coronacrisis wil 1 op de 3 Nederlanders zelfs duurzamer leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Dat zien we onder andere terug in het gebruik van materialen in het interieur. Tegenwoordig gaan we liever voor duurzaam materiaal, zoals hout, bamboe en rotan dan voor stoffen die je binnen een jaar kunt vervangen.

Het grote voordeel van duurzaam hout is dat je het op diverse manieren in je interieur kunt verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van mooie raamdecoratie in de vorm van houten rolluiken op maat? Dat is raamdecoratie die in verschillende soorten interieur past en met het juiste onderhoud je hele leven mee kan gaan. Combineer rolluiken op maat in een landelijk interieur of juist in een moderne inrichting. 

Bohemian jaren 80 Ibiza stijl in huis

In combinatie met duurzaam hout en andere materialen zien we veel bohemian stofjes, printjes en meubels terug. Dit wordt ook wel een boho inrichting genoemd; een interieur dat de laatste jaren steeds meer zieltjes aan het winnen is. Dat is niet zo vreemd, want een groot voordeel van bohemian is dat het kleurrijk is, een warme sfeer geeft en goed te combineren is met diverse meubels en accessoires.

Binnen deze woontrend zien we voornamelijk warme natuurlijke tinten terug zoals terracotta, okergeel en roomwit. Op de vloeren en aan de muren zien we prachtige vintage tapijten die hoogpolig zijn, terwijl de banken en fauteuils een jaren 80 vibe hebben. Deze stijl maak je af met een aantal grote exotische planten, macramé aan de muur en veel plaids en kussens in manden en op zitplekken.

Stijlvol en landelijk: Scandinavisch design

De laatste jaren is het Scandinavisch interieur een beetje naar de achtergrond gedreven. En dat terwijl we daar toch jarenlang gebruik van hebben gemaakt. In 2023 zien we de lichte tinten, het lichtgekleurde hout en minimalistische van deze stijl gewoon weer terug. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van Ikea. De kracht van een mooi Scandinavisch interieur is simpelheid en minimalisme. Denk aan een lichte maar heel sfeervolle inrichting met houten meubels en effen stoffen.

De basiskleur van Scandinavisch minimalisme is wit, maar kan gecombineerd worden met lichte tinten als lichtblauw en lichtgroen. Zolang je het geheel kalm houdt, past het binnen deze woontrend. Een wit of licht houten vloeren hoort binnen deze stijl en wat betreft wanddecoratie ga je voor simpele schilderijen zonder al te veel poespas. Op zoek naar raamdecoratie? Ook hiervoor kun je hele mooie rolluiken op maat laten maken; kies in dat geval voor een lichte kleur hout.

Foto van engin akyurt on Unsplash

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *