Maak je woning blikdicht met de juiste gordijnen

Hoeveel blikken vang jij elke dag? Hoeveel nieuwsgierige binnenkijkers lopen er langs jouw huis? 

Het blijft een Nederlands tafereeltje: ‘s avonds nog even een rondje lopen en gezellig bij mensen naar binnen gluren. Ik geef toe dat ik het zelf ook graag doe. Ik kan mij dan nog verschuilen achter mijn passie. Ik kan nog zeggen dat ik graag wil zien hoe mensen wonen omdat ik dit wil gebruiken voor het schrijven van blogs maar eigenlijk ben ik net als jij gewoon nieuwsgierig. Het is altijd leuk om te kijken hoe de mensen wonen. Daarbij hebben we in Nederland het voordeel dat we vaak grote ramen hebben dus we kunnen makkelijk naar binnen kijken. Ik was recent 3 weken in Italië maar daar zijn de huizen heel anders gebouwd. Dit heeft natuurlijk met het klimaat te maken maar binnenkijken is daar helaas een stuk moeilijker. 

Binnenkijken tegengaan

Het is erg leuk om bij een ander te kijken maar hoe voorkom je dat men bij jou naar binnen kijkt, en dan ook nog op een leuke manier? We kunnen allemaal een (rol)gordijn ophangen maar ook raamdecoratie verdient aandacht. 

Gordijnen horen namelijk bij het interieur. Zij zijn vaak de finishing touch. Kies er daarom voor om gordijnen op maat te laten maken. Er is namelijk niets lelijker dan te kleine of te grote gordijnen. Je wilt dat de gordijnen netjes hangen en net niet de grond raken. Gordijnen die te lang zijn vangen ook veel stof wat betekent dat je ze vaker moet wassen. 

Wil je het net iets sjieker aanpakken, ga dan voor een combinatie. Combineer je lange gordijnen bijvoorbeeld met inbetween gordijnen of een plisségordijn.  Dit geeft niet alleen meer flair maar geeft je ook meer mogelijkheden. Inbetween gordijnen voorkomen inkijk maar zorgen wel dat er licht binnenkomt. Nieuwsgierige blikken ga je met inbetweens zeker tegen.

Wil je meer natuurlijk licht en wil je meer mogelijkheden, ga dan voor een plisségordijn. Deze kan je op allerlei manieren ophangen, de mogelijkheden zijn dan eindeloos. Tegen de avond doe je dan ook de overgordijnen dicht waardoor alle nieuwsgierig blikken tegen worden gegaan. 

Kleur gordijnen

Als je hebt besloten hoe je pottenkijkers tegen wil gaan is het alleen nog maar een kwestie van de juiste kleur kiezen voor jouw gordijnen op maat. Want ga je voor dezelfde kleur als je muren, de bank of ga je voor een totaal andere kleur? Hoe zorg je er voor dat het blikdicht maken van je woning past bij je interieur? 

Kijk dan eerst naar jouw stijl van de afgelopen jaren. Gordijnen zijn niet goedkoop dus het is verstandig om een kleur te kiezen waarmee je jaren vooruit kan. Vind jij het leuk om elk halfjaar voor muren/interieur een andere kleur te kiezen, ga dan voor een neutrale tint zoals ecru of grijs. Ben je echter redelijk vast met je kleur dan kan je ook gordijnen in die kleur kiezen. Wij zijn bijvoorbeeld erg dol op de kleur groen en blauw. Wij hebben dus gekozen voor fluwelen groene gordijnen. Mochten wij de komende jaren de kleur op de muur veranderen dan past deze kleur daarbij, want wij zullen altijd in deze tint blijven genieten. 

Naast de kleur is er ook veel keuze in de soort stof. De stof is afhankelijk van je interieurstijl. Heb je een klassiek interieur dan kan je kiezen voor zwaardere stoffen zoals velours. Heb je een Scandinavisch interieur, dan kan je beter kiezen voor lichte stoffen zoals katoen. 

Zoals je leest is het nog niet zo makkelijk om binnenkijken tegen te gaan. Dit vergt wat tijd en aandacht. Wij raden je dan ook aan je goed te laten adviseren voordat je de nieuwsgierige blikken buiten gaat sluiten. 

Foto door Vecislavas Popa via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *