dekbedovertrek

Maak de slaapkamer winterproof

De donkere dagen hebben inmiddels hun intrede gedaan en dat brengt een aantal veranderingen met zich mee in de slaapkamer. Veel mensen slapen in een koude omgeving (wat overigens ook gezonder is), wat ervoor zorgt dat het beddengoed letterlijk én figuurlijk warmte dient te bieden. Om jouw slaapkamer winterproof te krijgen hebben wij hier een aantal handige tips op een rijtje gezet.

slaapkamer dekbedovertrek

Flanellen dekbedovertrek

Een van de warmste materialen is flanel. Dit lid van de katoenfamilie staat bekend om haar ‘harige’ imago, wat voortkomt uit het feit dat het katoen een- of tweezijdig wordt opgeruwd. Hierdoor ontstaan de kleine weerhaakjes die flanel zo kenmerken. Een flanellen dekbedovertrek  is heerlijk warm en zacht en daarmee uitermate geschikt voor de koudere maanden van het jaar. Ben jij dus een koukleum, kies dan voor een dekbedovertrek van flanel.

Buiten het feit dat een flanellen dekbedovertrek zo lekker warm en zacht aanvoelt, zorgen ook de designs van merken als Beddinghouse, Romanette en SNURK voor een stijging van de lichaamstemperatuur.

dekbedovertrek flanel
Warm dekbed

Met alleen een dekbedovertrek ben je natuurlijk nog niet klaar. Aangezien de temperatuur in sommige slaapkamers daalt tot winterse waarden is een fijn, warm dekbed van harte aanbevolen. Wollen en donzen dekbedden staan bekend als de warmere en betere in hun soort. Wollen dekbedden zijn het meest geschikt voor mensen die houden van een zwaar dekbed dat veel warmte biedt. Omdat wol het vermogen heeft om vocht zeer goed op te nemen en af te voeren is het niet nodig om bang te zijn voor extra nachtelijk transpireren. Ook voor ‘warme’ slapers kan een wollen dekbed dus geschikt zijn.

Dons daarentegen staat bekend om het sterk isolerend vermogen en lichte gewicht. Daarnaast valt een donzen dekbed soepel rond het lichaam, wat fijn is als men niet van een zwaar dekbed houdt dat letterlijk óp het lichaam ligt. Het vulgewicht of vermogen bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van het dons, waarbij ganzendons de voorkeur krijgt boven eendendons.

Wanneer de keuze voor een bepaald materiaal is gemaakt kan er ook nog worden gekeken naar warmteklassen. Warmteklasse 1 is de warmste categorie die het meest geschikt is voor koude slaapkamers of mensen die het snel koud hebben. Een 4-seizoenen dekbed waarbij de dekbedden (lente-herfst en zomer deel) los van elkaar kunnen worden gebruikt is dan een goede optie. Samen vormen deze een dekbed van warmteklasse 1.

Dat belooft dus een warme winter te worden dit jaar.
moreland_black_bhiv_n15_01

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *